Tudengid maksavad aastas keskmiselt 28 000 krooni õppemaksu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti Üliõpilaskondade Liidu (EÜL) poolt üliõpilaste hulgas tehtud küsitlusest selgus, et üliõpilaste keskmiseks õppemaksuks on 28 000 krooni aastas.

Küsitluses osalenud tasulistel kohtadel õppijatest veerand maksavad õppemaksu kuni 25 000 krooni aastas, poolte õppemaks jääb 25 000 - 30 000 krooni vahele ning viiendik vastajatest maksab oma õpingute eest 30 000 - 47 000 krooni aastas, teatas üliõpilaskondade liit.

Riigieelarvevälistel kohtadel õppijatest tõid pooled oma kõige tähtsama sissetulekuallikana välja palga. Tasulistel kohtadel õppijatest käisid tööl enam kui pooled vastanutest, nendest täiskohaga 40 ja osalise tööajaga 19 protsenti.

Tähtsuselt teisel kohal oli toetus perelt või partnerilt, mida mainis 41 protsenti vastanutest. Õppelaenu on tasulistel kohtadel õppijatest võtnud 54 protsenti.

Kui veel pool aastat tagasi hindas tervelt 78 protsenti tasulistel kohtadel õppijatest oma majanduslikku olukorda heaks või väga heaks, siis tänasel päeval on oma majandusliku olukorraga rahul vaid kolmandik vastanutest.

Pea kolmandik neist aga tunnistas, et on sattunud viimase kuue kuu jooksul raskustesse õppemaksu eest tasumisel ning veerand vastanutest eluasemega seotud kulude eest maksmisel.

Uuringust selgus, et riigieelarvevälistel kohtadel õpivad pigem kehvema sotsiaalmajandusliku taustaga noored, kes on sunnitud toimetuleku eesmärgil tööl käima.

«Seetõttu on tänases olukorras tudengitele töökohtade loomine ülioluline,» ütles liidu juhatuse esimees Joonas Pärenson.

Elektrooniline küsitlus viidi läbi 17. kuni 29. märtsini ja selles osales 2834 üliõpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles