Uuring: Eestis on puudu hinnanguliselt 166 arsti

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: SCANPIX

Tervise arengu instituudi pilootuuringu kohaselt jääb tervishoiuteenust osutavate arstide arv hinnanguliselt 4326-4431 vahele, puudu on süsteemist 166 arsti.

Tervise arengu instituut (TAI) alustas 2012. aasta alguses tervishoiutöötajate statistika kogumise uuendamist ning aprillis viidi läbi pilootuuring. Kokku esitati uuringu raames 4039 arsti andmed, katmata jäi ligi 10 protsendi praktiseerivate arstide andmetest ehk hinnanguliselt jäi aprillis tervishoiuteenust osutavate arstide arv 4326-4431 vahele.

Kokku pidid kõik arstid 2012. aasta aprillikuus lepingute järgi täitma 3813 ametikohta. Reaalselt täideti aga 3979,5 arsti ametikohta. Uuringust järeldus, et Eestis on puudu hinnanguliselt 166 täistööajaga töötavat arsti.

Kõige rohkem vajatakse arste piirkondlikes ja keskhaiglates, kus arstid töötasid lepingus ettenähtust rohkem. Eriarstiabiasutustes oli osa arstidest tööle vormistatud aga suurema koormusega kui nad reaalselt täitsid.

Uuringust järeldub, et Eesti tervishoiusüsteemis on kõige suuremat puudust tunda erakorralise meditsiini ning anestesioloogia ja intensiivraviarstide järgi.

Valdaval enamusel arstidel oli uuringu ajal sõlmitud leping täistööajaga töötamiseks. Reaalselt töötas täisajaga aga vaid 36 protsenti arstidest, üle 1,0 koormusega töötas samuti 36 protsenti arstidest.

Pea 20 protsenti arstidest töötas kahe või enama tööandja juures. Erinevate maakondade vahel liikus üle 11,1 protsendi arstidest.

Terviseameti andmetel töötas Eestis 2012. aasta aprillikuus 4514 arsti ja tervise arengu instituudi varasematel andmetel töötas eelmise aasta lõpus 4253 arsti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles