Kunstkuusk ei ole loodussõbralik valik

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstkuusel on suurem ökoloogiline jalajälg.
Kunstkuusel on suurem ökoloogiline jalajälg. Foto: Andres Haabu

Palju loodussõbralikum on jõulupuuks valida kohalikus metsas sirgunud kuusk, kui osta poest plastikpuu, mis võib küll aastaid vastu pidada, kuid mille transportimine ja tootmine reostab keskkonda oluliselt rohkem.

Ühiskonnas levib eksiarvamus, et kunstpuu on loodussäästlik, kuna peab pikalt vastu, mistõttu ei pea ühtegi noort puud maha raiuma.

Tegelikult see nii ei ole. Greenpeace’i aktivistid selgitavad, et ehkki plastikkuusk on kasutusel aastaid, siis on see valmistatud metallist ja polüvinüülkloriidist. Tehiskuuskede valmistamisele kulub suurel hulgal energiat ja sellega eraldub keskkonda rohkelt saastavaid kõrvalprodukte.

Keskmine kunstpuu püsib ilusana kuus aastat, kuid kunstpuud ei ole võimalik ümber töödelda, see jääb igavesti maa pinnasetäiteks.

Lisaks on enamus tehiskuuskesid valmistatud Hiinas, mistõttu saastab loodust ka transport.

Looduslik jõulupuu on taastuv loodusressurss, mis annab kodule hubase jõululõhna. Päris jõulupuu kõduneb ja seda saab kasutada kütmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles