Eakad hakkavad kojutoodava pensioni eest rohkem maksma

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni masu alguseni viisid ppostiljonid paljudele eakatel pensioni koju kätte.
Kuni masu alguseni viisid ppostiljonid paljudele eakatel pensioni koju kätte. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Alates uuest aastast lüheneb pensionide kojukande periood kolme päeva võrra ning koju toodava pensioni eest tuleb eakatel ka pisut enam maksta.

Uus pensionide väljamakse periood kojukandes on iga kuu 1.-15. kuupäev, senise 1.-18. kuupäeva asemel, teatas Eesti Post. Pensionärid, kelle pensioni kuupäev on seni olnud iga kuu 16.-18. kuupäev, hakkavad alates jaanuarist 2013 pensioni saama paar päeva varem:

-          16.kuupäeva pensionid on toodud 14.kuupäeva peale;

-          17. ja 18. kuupäeva pensionid on toodud 15.kuupäeva peale.

 Riigihanke tulemusel muutub alates 1. jaanuarist pensioni kojukande teenustasu. Senise 4,60 € asemel hakkab pensioni koju tellimine maksma 4,88€. Uus hind kehtib järgmised kaks aastat. Muudatus puudutab pensionäre, kes tellivad pensioni koju oma kulul.

Vastavalt riiklikule pensionikindlustuse seadusele saab pensionär esitada elukohajärgsele pensioniametile taotluse pensioni koju toomiseks riigi kulul, kui esineb liikumistakistus või kui pensionär elab hajaasustusalal ja pangateenus on raskesti kättesaadav ning kes on sügava puudega töövõimetuspensionär, sügava puudega püsivalt töövõimetuks tunnistatud rahvapensioni saav isik või vanaduspensioniealine isik.

Detsembrikuu väljamaksetega jäetakse pensionäridele ka teavituskiri uue pensioni väljamakse kuupäeva kohta.

Mõne aasta eest sai pensioni kojukande tasu kehtestamine saatuslikuks toonasele sotsiaalministrile Maret Maripuule, kes pidi seetõttu tagasi astuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles