Riigi Infosüsteemi amet: petukiri sisaldab ohtlikku arvutiviirust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 7 logo.
Windows 7 logo. Foto: SCANPIX

Riigi Infosüsteemi amet (RIA) annab teada, et inimeste e-postil leviv petukiri sisaldab ohtlikku Windowsi viirust, mis muudab andmed arvutis kättesaamatuks.

Viimase ööpäeva jooksul on Eestis e-posti teel toimunud juba kaks arvutiviiruse levitamise kampaaniat. Viirus võib andmed Windowsi operatsioonisüsteemiga arvutites kättesaamatuks muuta või hävitada.

RIA palub inimestel olla ettevaatlik ning mitte klikkida kahtlastel manustel, mis saabuvad justkui ametiasutustest, näiteks pangast, maksuametist, elektrimüügi pakkujatelt. Konkreetne pahavara vajab nakatamiseks inimest - ehmatades teda psühholoogiliselt ning suunates pahavarafailil klikkima.

Eile saadeti inimestele maksu- ja tolliameti nimelt libateateid maksuvõlast, kus võltsitud kirjale oli lisatud arvutiviirus Kryptik. Öö jooksul on libateateid saadetud ka pankade nime alt.

Nakatamiskampaania kasutab osavalt ära seaduskuuleka inimese käitumist - inimene teab, et tema rahaasjad on korras ning tõttab klikkima manusel, et näha, mis täpselt on valesti. Zip-formaadis manus sisaldab omakorda arvutiviirust.

Manusel klikkides see käivitub, nakatab arvuti ning mõne aja pärast võib muuta inimese andmed, näiteks tööalased dokumendid, digifotod, kättesaamatuks.

«Suurim oht seisneb asjaolus, et taolised  viirused võivad teatud aja lukustada ohvri kõvaketta ehk inimene ei saa enam oma failidele ligi. Sarnaste viiruste kirjeldusest on teada, et pärast kõvaketta krüpteerimist võivad küberpätid esitada väljapressimispakkumise. On võimalik, et inimesel palutakse maksta teatav rahasumma või tema failid jäävadki kättesaamatuks,» ütles RIA infoturbeekspert Anto Veldre.

Juhul, kui inimene ei ole teinud oma failidest, fotodest jne varukoopiat, siis on oht, et ta kaotab oma failid ning neid ei ole enam kunagi võimalik taastada.

RIA-l on andmeid, et asutuste ja firmade e-maili filtrid ei suuda kavalalt ehitatud viirust automaatselt välja filtreerida. Samuti on olnud juhtumeid, kus kiri edastatakse just raamatupidajatele. Seetõttu tuleb inimestel usaldada oma tervet talupojamõistust ning mitte klikkida kahtlastel manustel. Viirus automaatselt ei käivitu, vaid vajab mitut tahtlikku klahvivajutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles