Kõikidele asjadele leidub ostja, tuleb ta vaid üles leida

, Consolidated Auctions OÜ (osta.ee) juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

NETIKAUBANDUSE OHUD JA VÕLUD. Internetis müümisel on omad võlud, kuid ei tohi unustada ka ohtusid. Internetis luurab ringi inimesi, kes ei ole alati heatahtlikud. Selliseid inimesi on võib-olla vaid üks protsent, kuid siiski peab arvestama kõiki võimalikke ohtusid.

Ärge avaldage kõiki oma isiklikke andmeid ja aegu, millal te kodus pole. Pildid, mida lisate, olgu ainult müüdavast kaubast ja nii, et taustal ei paistaks midagi väärtuslikku teie kodust.



Halvaks näiteks on, et müügikeskkonda sisestatakse lillevaasi pilt, mille taustal paistab 50-tolline telekas ning müügiinfo juures on kiri, et kätte saab järgmisel nädalal ja kodusel aadressil, kuna müüja on käesoleval nädalal puhkusel ja perega ära sõitnud.


Pahatahtlikule inimesele, kes magusat saaki otsib, paremat infot ju öelda ei saakski.



Kuhu ja kuidas siis oma müügipakkumine sisestada?


Eestis on olemas mitmeid kuulutusteportaale, kuhu saab kuulutuse vähese vaevaga üles riputada. Hea, kui kuulutuse juurde ei pea kirjutama oma isiklikke andmeid. Otsi selliseid võimalusi, kus ostja saaks müüjaga ühendust vaid müügiportaali vahendusel. Kui vastav kuulutuse- või oksjoniportaal on leitud, saad müügiga algust teha.



Kuidas sisestada ja milline hind esemele määrata?


Sellised küsimused on kiired tekkima. Eelistan veendunult oksjoneid kuulutustele, mistõttu julgen soovitada just oksjonit.


Meie oksjonikeskkonnas on kõik osalised ID-kaardi või internetipanga kaudu tuvastatud ning oksjoni juures ei pea keegi sisestama oma isiklikke andmeid.



Et näha, kas tegemist on ausa ostja või müüjaga, on iga kasutaja juures näha ka eelmiste tehingute kommentaare. Kui kommentaarid on negatiivsed, tasub antud müüja või ostjaga olla ettevaatlik ning võimalusel kasutada deposiitmakset.



Niiviisi on raha oksjonisüsteemis kinni seni, kuni kaup jõuab ostjani. Kui ostja aga kaupa ei saa, saab ta raha 100% garantiiga tagasi.



Oksjoni sisestamisel tuleb kirjutada ülevaatlik kirjeldus


Oksjoni juurest leiad küsimuste ja vastuste koha, kuid targem on võimalikke küsimusi oma tootekirjelduse juures ennetada. Näiteks riiete müügi korral kirjuta kõik mõõdud, aga ka võimalikud defektid.



Tee selge pilt. Pole mõtet pildistada eset kirjul või esemega sama tooni taustal. Ka hägust pilti pole soovitav üles laadida.



Hinna määramisel rakenda fantaasiat. Lisaks turvalisusele on oksjoni eeliseks kuulutuse ees just hinna kujunemine. Paljud müüjad alustavad oksjonit ühest kroonist ning oksjoni jooksul kerkib hind «turuhinnani» ehk just nii kõrgele, kui ostjad on nõus antud eseme eest tasuma.



Oksjoni juures on võimalus märkida eseme ostjani toimetamise viis. Enamasti tasub ostja transpordikulud. Kui tegemist on suure esemega (näiteks pesumasin), tasub ära märkiga ka see, et transpordi korraldab ostja ise.



8 nippi, kuidas internetipoodidest odavalt osta


• Soodusmüükide linke vaata aadressidelt Dealnews.com või Tarkostja.ee — võid leida pakkumisi kuni -80%.



• Enne ostu võrdle hinda tuhandes maailma poes — selleks kasuta keskkonda Pricegrabber.com. Eestis võrdle hindu Hinnavaatlus.ee abil.


• USAs on hinnad Eestiga võrreldes odavamad. Enne ostu vaata kauba hinda välismaises netipoes. Kui USA netipood kaupa Eestisse ei saada, leiad selleks sobiva koostööpartneri ka Eestist, näiteks vaata Netikuller.ee.



• Osta sealt, kus valik on suur. Näiteks Zappos.com, seal on müügil üle 50 000 jalatsipaari, alla hinnatud aga 6700 jalatsipaari. Jalatsite ja riiete ostul kasuta poode, kes mittesobivusel maksavad tagastamise kulu kinni.



• Enne ostu otsi, kas netipoes kehtib allahindluskood, millega saab odavamalt. Tihti saab hinnast kuni 30 protsenti alla — ka nendest kaupadest, mis on juba eelnevalt alla hinnatud. Vaata Retailmenot.com



• Osta turvaliselt: tellides internetist pole odavast hinnast kasu, kui kaup kohale ei jõua või vajab garantiid. Vaata Resellerratings.com või Netikuller.ee lehel turvaliselt ostmise õpetust.


• Osta tehasepoest. Näiteks Delli ja Guessi interneti-tehasepoes on kaubad alati põhipoega võrreldes palju odavamad. Otsi poe nimetust koos sõnaga outlet või factory.



• Refurbished on kaubad, mille pakend on poes avatud või tagastatud tootjale. Tootja kontrollib, et kaup on uhiuus, kuid müüb selle tavaliselt letihinnast 20–30 protsenti odavamalt. Eestis avatud karbiga tootele poes allahindlust tavaliselt ei anta, kuid küsida tasub ikkagi.



Allikas: Heikki Haldre, Netikuller.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles