Tark ostab odavalt ja müüb osavalt

, Netikuller.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja.
Arvutikasutaja. Foto: Caro / Scanpix

OSTLEMINE INTERNETIS. Kaupluse vaateaknal ootab ostjat käekell, mõne arvates ilus, mõne arvates igav, kuid enamuse arvates liiga kallis. Võimalik, et eestimaalastest leiab ühe, kellele meeldib see käekell sedavõrd, et hindki sobib. Kuna kaupmees peab seda üksikut ostjat ootama, tasuma kalli müügipinna ja kauba laos hoidmise eest, ei jää tal üle muud, kui hinda kõrgel hoida. Kas saaks ka teisiti?

Tiigrihüppe teinud Eestis on vaid umbes 1 protsent jaekaubanduse käibest internetis, USAs on netikaubandus ligi 7 protsenti ja Inglismaal ligi 16 protsenti kogu jaekaubandusest.



Kuidas siis osta odavalt ja turvaliselt netist, kus kaubad on odavamad ja valik suurem?


Enne ostmise juurde asumist on mõistlik pisut raha teenida ning enda väärtuslikumad esemed osavalt maha müüa. Ilmselt on selleks parim koht maailma suurim oksjonikeskkond eBay.com.


Seal võib müüa nii pööningule seisma jäänud vana õmblusmasina kui tühjad õllepurgid. Imelik, kuid esimene eBay’s müüdud asi oli eBay asutaja katki läinud laserpointer. Üllatunud müüjale vastas ostja, et ta kogub neid ning on nõus maksma katkise ja kasutu asja eest rohkem, kui see algselt poes maksis.



Mitmed eestlased teenivad eBay’s selliste n-ö kasutute asjade müügiga enam kui 50 000 krooni kuus. Kõrgeima müügihinna saavutamine ja odavalt ostmine on üksteisega tihedalt seotud. Näiteks minu odavaim eBay’st tehtud ost on ühedollarilise hinnaga ostetud iPhone’i laadne telefon.



Sain selle osta alghinnaga, kuna müüja oli teinud kirjavea kauba nimes ning mitte ükski teine inimene ei leidnud seda miljonite kaupade hulgast üles. Seega saad parima müügihinna, kui mõtled põhjalikult läbi, milliseid otsingusõnu huvilised võivad kasutada — ning seejärel kasutada neid kõiki toote pealkirjas.



Turvaliselt müümine on turvaliselt ostmise kõrval samavõrd oluline. Ka eBay keskkonnas ostes tasub jälgida, kas teised ostjad on ikka müüjale piisavalt positiivseid iseloomustusi jätnud.



Enne suuremas koguses esemete müüma hakkamist proovi müüa mõned väiksemad esemed, et koguda ka endale ostjate positiivset tagasisidet — siis on oksjonil pakkujaid rohkem ning hind tõuseb kõrgemale.


Kui ostad, ära kruvi hinda üles. Tee pakkumine viimasel hetkel enne oksjoni lõppu ning keegi ei jõua sind üle pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles