Rootsi ei kavatse Euroopa Liidu nõudmisel snus´i keelata

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas.
Mokatubakas. Foto: Wikimedia

Rootsi kaubandusminister Ewa Björling teatas, et Euroopa Liit (EL) seisab silmitsi tõelise sõjaga, kui uus tubakatoodete direktiiv nõuab Rootsilt huuletubaka snusi keelamist.

«Sõltuvalt sellest, mida direktiiv tegelikult ütleb, seisame silmitsi sõjaga,» nentis ta. Pärast kohtumist ELi tervise- ja tarbijaküsimuste voliniku Tonio Borgiga ütles Björling väljaande The Local andmetel, et huuletubaka temaatika tõttu on Rootsil juba aastaid ELiga konflikt olnud.

Eelmisel nädalal teatas Rootsi tabloidväljaanne Aftonbladet, et Euroopa Komisjon tahab kõikides tubakatoodetes kehtestada vähemalt 85-protsendise tubakasisalduse. Rootsi huuletubakas snus sisaldab tubakat kõigest poole jagu ehk 50 protsenti.

Snus´i müük on keelatud kogu ELi territooriumil, välja arvatud Rootsis, kellele anti erand liitumisläbirääkimiste käigus 1994. aastal.

Paljud meditsiinieksperdid ütlevad, et snus´i kasutamine selgitab, miks Rootsi meestel on küllaltki madal kopsuvähki haigestumine. Snus´i keelamisel suitsetaksid samad mehed suurema tubakasisaldusega sigarette.

«Ütlesin neile väga selgelt, et nende seisukoht peab põhinema teadusel,» kinnitas Björling. «Ma arvan, et nad ei ole oma seisukohta enne sel viisil võtnud. Seda näitab komisjoni väide, et igasugune snus põhjustab vähki.»

Björling edastas kohtumise käigus Borgile ka kirja, mille koostasid mitmed Rootsi teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles