Lugeja küsib: kuidas kaitsta jõulupuud lemmikloomade eest?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupuu ehtimine.
Jõulupuu ehtimine. Foto: Panther Media/Scanpix

Tarbija24 lugeja tunneb muret, kuidas kaitsta jõulupuud kassi eest, kes armastab mööda kuuske üles ronida ja on väiksema puu isegi ümber tirinud. Lugeja teada tavatsevad koerad jõulupuu peale aga hoopiski jalga tõsta.

Vastab Eesti Maaülikooli välikeloomakliiniku nooremarst Epp Ülevaino.

Pühadeks tuppa toodud kuusepuu on lemmikloomadele (ja ka väikestele lastele) uus ja huvipakkuv objekt, mida tuleks kindlasti lähemalt uurida. Kasside jaoks on ehteis kuusk nagu suur tore ronimispuu, millel mänguasjadki küljes. Koertele pakub jõulupuu samuti palju uudistamist.

Universaalset soovitust, kuidas hoida kuusepuu puutumatuna ja lemmikloomad rõõmsad, tegelikult ei olegi, kuna iga loom ja omanik on erinevad. Kasvatatud ja kuulekate koerte puhul piisab lihtsalt omaniku poolt antud keelust, samas kui kassidega võib olla kokkulepete saavutamine mõnevõrra raskem.

Siiski kehtivad samad reeglid nagu lemmikute kasvatamisel üldiselt - tuleb keelata ebasoovitatavat tegevust ja premeerida õiget käitumist. Lihtsamalt öeldes tuleks jõulupuuga liiga entusiastlikult tutvuvat lemmikut keelata ja pakkuda talle selle asemel hoopis näiteks tema lemmikmänguasja (muidugi koos kiitusega), et huvi kuuselt eemale suunata. 

Õnnetuste ärahoidmiseks on kõige lihtsam piirata lemmikloomade juurdepääsu kuusele. Selleks võib paigutada kuuse kohta, kus lemmikud ei käi või paigutada kuuse ümber ligipääsu takistavaid objekte (näiteks beebivõre). Näiteks üks leidlik omanik sättis kuuse ette keraamilised aiapäkapikud, mida tema koer ei sallinud. Samuti on mõistlik hoida kuuske ja lemmiklooma eraldatuna ajal, mil omanikku kodus ei ole või ta ei saa lemmiku tegevust jälgida. 

Kuusk peab olema korralikule alusele tugevasti kinnitatud, et lemmikloomad seda ümber ei suudaks ajada. Ahvatluse vähendamiseks võiks kuuse alumised oksad jätta ehtimata ja sättida uhkemad ilustused pigem kuuse ülemisele poolele. Just kuuseehted näivad paljudele koertele-kassidele toredate mänguasjadena ja tõmbavad endale lemmikute tähelepanu. Piparkoogist või muust söödavast kuuseehted võivad olla armsad, aga kindlustavad suure tõenäosusega koera tähelepanu koondumise kuusele. 

Lemmikloomapoodidest leiab peletavaid spreisid, mida võib kuuse kaitsmiseks kasutada. Abi võib olla ka kolisevate või krabisevate esemete või materjalide paigutamisest kuuse ümber, mis liiga lähedale eksinud lemmiku eemale peletavad. Kasside puhul võib lisaks keelamisele kasutada vajadusel tavalist veepritsi. 

Ei tasu unustada, et kuuseehted võivad allaneelamisel lemmikutele tõsiseid terviseprobleeme põhjustada ning kindlasti peab olema ettevaatlik elektrijuhtmetega. Kuusele paigutatud elektriliste lambikeste juhe tuleks kindlasti paigutada nii, et lemmikloomad seda kätte ei saa. 

Kokkuvõtteks võib öelda, et kõige olulisem on omaniku järelvalve oma looma tegemiste üle ja õigeaegne kasvatustöö. Omaniku äraolekul on igasuguste õnnetuste vältimiseks kõige kindlam jätta lemmik kuusepuust eraldatuks (näiteks teise tuppa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles