Tsahkna: perearstisüsteemi ei saa lappida patsientide rahaga

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna hinnagul vajab perearstisüsteem lisaraha, kuid tema arvates ei saa seda võtta patsientide käest, kehtestades visiiiditasu.

Perearstid on asunud mind kui sotsiaalkomisjoni esimeest isiklikult ründama, kuna seisan perearsti visiiditasu kehtestamise vastu. Sellised rünnakud ei aita kuidagi perearstisüsteemi probleeme lahendada. Otsus on selge – sellisel kujul perearsti visiiditasu ei kehtestata ning ma ei ole nõus 20 miljoni euro suuruse patsientide omaosaluse suurendamisega.

Perearstide vihane reaktsioon sellele, et sotsiaalkomisjon ei nõustunud perearsti visiiditasu kehtestama, on arusaadav.  Perearstidele oleks lisandunud 20 miljonit eurot ning kindlasti oleks vähenenud ka nende töökoormus, kuna paljud inimesed ei oleks perearsti juurde ilma väga kaaluka põhjuseta enam pöördunud. Perearsti süsteemi tulebki rohkem panustada, kuid sotsiaalkomisjoni esimehena ei ole ma nõus selleks vajaminevaid vahendeid võtma inimeste taskust. Seda eriti veel läbi seaduseelnõu muudatusettepaneku, mis on esitatud nn kaheteistkümnendal tunnil.

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas teisipäeval, 11. detsembril, mitte toetada perearstide ettepanekut kehtestada perearsti visiiditasu. Sotsiaalkomisjon arutas valitsuse poolt esitatud eelnõu, millega tõstetaks juba olemasolevaid visiiditasude ja voodipäevatasu piirmäära vastavalt Arstide Liidu ning Haiglate Liidu poolt saavutatud streigikokkuleppele. Perearsti visiiditasu kehtestamise ettepanekut selles valitsuse poolt algatatud eelnõus polnud.

Perearstid saatsid omapoolse pöördumise perearsti visiiditasu kehtestamiseks sotsiaalkomisjonile ning selles pakuti välja kolm erinevat varianti, mille rahaline mõju oleks patsientidele olnud 18,3 – 20 miljonit eurot. See raha oleks tulnud perearstide ettepaneku järgi patsientide taskust.

Ma saan hästi aru perearstide muredest ja probleemidest ning olen kaugel sellest, et perearste, võrreldes teiste arstidega, halvustada. Vastupidi, perearstisüsteem on ja saab ka tulevikus olema üks tähtsaim  tervishoiusüsteemi osa, kuna just sinna pöörduvad inimesed esmaselt oma tervisemuredega. Riik on panustanud oluliselt perearstisüsteemi arendamisse. Üheks olulisemaks otsuseks siin on teise pereõe võimaldamine, mis aitab perearstidel töökoormust jagada.

Samas olen seisukohal, et juurdepääs esmatasandi arstiabile peab olema kõigile kindlustatutele, vaatamata majanduslikule olukorrale, tagatud. Perearsti visiiditasu üheks peamiseks põhjenduseks tõid arstid selle, et nende aeg kulub patsientidele, kellel on pigem sotsiaalse suhtlemise probleemid, mitte meditsiinilised. Samas moodustavad sellised patsiendid kõigest väikese osa kõikides inimestest, kes perearsti visiidil käivad. Visiiditasu kehtestamine puudutaks aga kõiki. Ka neid, kellel on terviseprobleemid.

Sellepärast olen seisukohal, et sellisel kujul perearsti visiiditasu kehtestamine ei ole põhjendatud ning kahjustab oluliselt patsientide võimalusi esmatasandi arstiabi kättesaadavuse suhtes.

Sotsiaalkomisjon soovib kindlasti jätkuvalt arutada perearstisüsteemi probleemide üle ning loomulikult nendele lahendusi leida. Muudatused aga peavad põhinema põhjalikel analüüsidel. Otsuseid, mis nii oluliselt mõjutavad patsientide võimalusi meditsiiniteenuste kättesaadavuse osas, ei saa teha kiiruga ega korralikult läbimõtlemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles