Mänguasjade ostmisel tuleb olla väga ettevaatlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjad, mis on tootjate sõnul alla kolme-aastastele mittesoovitatavad.
Mänguasjad, mis on tootjate sõnul alla kolme-aastastele mittesoovitatavad. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet leidis kolmandikul kontrollitud mänguasjadest rikkumisi ning suurim probleem on jätkuvalt tootja poolt mänguasjade markeerimine märkusega «alla 3-aastastele keelatud», kuigi selgelt on tegemist noorematele lastele mõeldud asjadega.

Sellistel puhkusel ei ole teada, kas mänguasi on tegelikult sihtgrupile ehk väikelastele ohutu.

Lasterõivaste ohutust kontrolliti esimesel poolaastal 196 korral ning rikkumisi  tuvastati 54 ehk 28 protsendil juhtudest. Peamiseks probleemiks on väikelaste rõivastel esinevad nöörid ja paelad (eelkõige kaela ja kapuutsi piirkonnas), mille tagajärjel laps võib lämbuda.

Tarbijakaitseameti aruande kohaselt on suurtes kauplustes olukord hea, rikkumisi tuvastatakse harva ja põhjuseks on enamasti hooletus, kuid väiksemates kauplustes ja turumüüjate juures võib täheldada lisaks teadmatusele ka teadlikult (tarbijate soovile vastu tulles) ohtlike riietega kauplemist. Kauplejad ei teadvusta sellise teo tagajärgi, kuid äsja lastega aset leidnud õnnetute sündmuste valguses võib eeldada, et selline tendents väheneb.

Lastehooldustooteid kontrolliti 58 korral ning rikkumisi on tuvastatud 12 ehk 21 protsenti. Peamiseks rikkumiseks on puudulik eestikeelne märgistus või eestikeelse kasutusjuhendi puudumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles