Muusikalinna kirvehinnaga jõulud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmi kirjuks võttev valik jõululaadal: letid on kaubast niivõrd pungil, et müüjad ei paista väljagi.
Silmi kirjuks võttev valik jõululaadal: letid on kaubast niivõrd pungil, et müüjad ei paista väljagi. Foto: Marlen Rein

Austrias tähistatakse aasta olulisimat püha sadade jõuluturgude, suure kulutamise, koletiste paraadi ja jõuluvanade vastu sõdimisega. Jõulumeeleolu proovivad ära kasutada ka mittekristlastest kohalikud.

Kuumade röstitud kastanite meelitav aroom, sädelevad tulukesed, sõbralikud naerunäod auravate punšikruuside taga ning rikkalikud kaubaletid meelitavad Austria jõuluturgudele küllaga uudistajaid.

Kui Tallinnas külastavad Raekoja platsi jõuluturgu ennekõike turistid, siis Viinis on pea igal nurgal asuvad jõululaadad kohalike seas eriti armastatud kohad, kus pärast tööpäeva sõprade ja pere seltsis ringi jalutada ja head-paremat mekkida.

Nii toimub mitmete tudengite sõnul sageli pärast kooli või tööd sisemine võitlus iseendaga, et mitte kulutada raha populaarseima turukauba, maitsva punši peale, vaid ahvatleva leti eest kiirelt mööda kõndida.    

Valik on tõesti esinduslik, mistõttu ilmselt suurimadki punšisõbrad ei jõua kõiki sorte ära proovida. Müüakse näiteks turbo-, apelsini-, aprikoosi-, ingveri-, kookose-, saatana- ja  munalikööripunši.

Ei puudu ka Mozarti-nimeline soojendav jook ega jahimeeste rummiga tee, lisaks alkoholivaba lastepunš. Maki pealt valjult jõululaule kuulava ja väsimatult januste kruuse täitva müüja sõnul ostetakse viimase asemel siiski pigem kangemaid variante.

Soojendavate jookide kõrvale mahub suur toiduvalik: proovida võib näiteks leivakooriku sisse valatud küüslaugu- või kõrvitsasuppi, vahvleid, kringleid ja piparkooke, sadu kommisorte, kastaneid... Populaarsed on ka Ungari rahvusköögist pärit õlis praetud rikkaliku küüslauguga saiad.

Hoolimata krõbedatest hindadest avab enamik turukülastajatest lahkelt oma rahakotirauad, sest meelitavatest lõhnadest ja säravatest kingitustest on keeruline niisama mööda minna.

Advendikalender rottidele
Keskmiselt kulutab iga austerlane jõuluturul 57 eurot ning iga kümnes ei pea paljuks isegi sada eurot välja käia. Ainuüksi Viinis oodatakse jõuluturgudele uudistajaid kokku kaheksa ja poole miljoni ringis, mis omakorda meelitab välismaalt kohale ka müüjaid.

Juba seitsmendat aastat Poolast spetsiaalselt Viini jõuluturule mängukarusid müüma tulnud naerusuise müüjanna sõnul peibutab teda Austriasse eriline jõuluõhkkond. «Siin on imeline soe atmosfäär ja väga toredad inimesed,» lausub ta aktsenti trotsides lõbusalt.

Seevastu piipu popsiv jõuluehteid müüv vanahärra, kes ei paista hästi oma kauba tagant väljagi, on ostjates pisut pettunud. «Huvitaval kombel advendipärgi eriti ei osteta. Ilmselt sellepärast, et poest saab kunstpärja poole odavamalt, aga mul on vähemalt ehtne ja kallis materjal.

Mu elukaaslane on ise kõik need valmis meisterdanud,» tunneb ta uhkust nii kallima kui ka müüdava kauba üle. Veidi eemal toimetab, vilkuvad sarved peas, rikkaliku mänguasjaleti taga lustakas Austria vanaproua, kelle sõnul on kultuurist ja muusikast nõretava Viini tähtsateks jõuluaja sümboliteks arvukad kontserdid.

«Mäletan, kui jõulude paiku esinesid siin Pavarotti ja Carreras,» meenutab ta heldinult, «aga ka nüüd korraldatakse palju kontserte. Tahaksin kindlasti kirikusse gospelkoori kuulama minna.»
Kümnete värviliste ja soojade kootud mütside taga kundesid ootava müüjanna sõnul on jõuluturul kaubitsemine kujunenud oluliseks traditsiooniks.

«Väga mugav on tulla siia ja lühikese aja jooksul müüa korraga sadadele kingitusi otsivatele inimestele kogu aasta jooksul tehtud kaupa,» ütleb ta, näpud külma trotsides kibekiirelt juba järgmise mütsi kallal liikumas. Temagi peab Austria olulisteks jõulusümboliteks ennekõike kontserte, aga ka rikkalikult ehitud tänavaid.

Seda, et jõulud on austerlastele oodatuim aeg aastas, võib  tajuda iga keharakuga. Näiteks ostetakse advendikalendreid isegi neljajalgsetele sõpradele. Müügil on spetsiaalselt kasside, koerte või näriliste maitse-eelistusi arvestades meisterdatud kalendrid, kust loomakesed võivad igal detsembrikuu päeval ühe maiuse krõbistada.

Sarvilised jõuluvana asemel
Erinevalt Eestist ei too Austria lastele harilikult kingitusi punakuues jõulumees, vaid hoopis kuldsete juuste ja tiibadega jõululaps. Kommertsi vastu võitlemiseks ja traditsioonide säilitamiseks on loodud isegi ühing Jõululapse Eest, mis on levitanud kleepse, kus kokakoolalikule jõuluvanale on kriips peale tõmmatud.

Peale jõululapse on tähtsad tegelased sädelevas piiskopirüüs lastele maiustusi jagav püha Nikolaus ja tema saatanlik, hirmutava maski ja sarvedega karvane abiline Krampus, kes «väikesi patulisi» hurjutab ja karistab.

Korraldatakse isegi paraade, kus Krampusteks riietatud austerlased mööda linna lapsi koledate häälitsustega ehmatavad. Sageli on «sarvilised» aga liigselt alkoholi pruukinuna hoogu sattunud ja oma karistamist ülemäära tõsiselt võtnud. Ebameeldivate vahejuhtumite ärahoidmiseks on seetõttu viimasel ajal paraadide osalemistingimusi kõvasti karmistatud.

Suure kristlaste osakaaluga austerlaste jõuluarmastust on taibanud ka teisest usuruumist kohalikud. Nii pakuvad mõned türklastest kebabimüüjad kiirtoiduputkades oma jõulupunši.

Kuigi uuringud näitavad, et kuus migranti kümnest tähistab jõule sarnaselt austerlastega 24. detsembril, on türklaste puhul see näitaja siiski väiksem. Nimelt pühitseb jõule ligikaudu veerand Austrias elavatest türklastest. Sageli peavad moslemid jõule ennekõike laste tõttu.

Samuti on üsna keeruline jääda kogu möllust kõrvale, kui kõik poed on jõulukaupa täis, tänavad uhkelt ehitud ning kõikjal kõlab pühademuusika.

Austria jõulud arvudes

Hindu jõuluturult

Tassitäis punši 3,50–4,50 eurot

Lastepunš 2,50 eurot

Kõrvitsa- või küüslaugusupp 5,50 eurot

Moosi- või šokolaadipall 2,50–3 eurot

Glasuuritud piparkook, eri suuruses 3–19 eurot

Küpsised (100 g) 3,50 eurot

Tuutu 8–9 kastaniga 2,50 eurot

Grillvorst 4 eurot

Grillitud mais 2,50 eurot

Pisikesed inglikujud 4–12 eurot

Ümar kuuseehe 2,50 eurot

Ainuüksi Viinis on jõulude ajal avatud 322 punšiputkat.

Päevas müüakse ühes punšiputkas keskmiselt 87 liitrit kuuma jooki.

Keskmiselt kulutab iga austerlane jõulukinkidele 410 eurot. Populaarseimad kingitused on kinkekaardid, raamatud, mänguasjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles