Pealtnägija: müüjat päästis ostja raevust vaid kõrge lett

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõngapood soovitas lastega poodi mitte siseneda.
Lõngapood soovitas lastega poodi mitte siseneda. Foto: Sille Annuk / Postimees

Alati ei ole müüjad ebaviisakad ja lastega pered õnnetud kannatajad, leiab Järve keskuse käsitööpoes ühte intsidenti pealt näinud Katrin Linask. Tarbija24 avaldab loo autori loal  muutmata kujul.

Seda kirja ajendas mind kirjutama 14. detsembril Tarbija24-s ilmunud lugu Järve keskuse Käsitööjaamas toimunud intsidendist väikese lapse ema ja müüja vahel. Selle aasta talvel sattusin samas poes pealtnäha sarnase juhtumi tunnistajaks, ainult et...

Poes oli peale minu üks naisterahvas ja noor naine pisikese, vahest 3–, 4-aastase roosas kombinesoonis tüdrukuga. Naine vaatas kaupa, laps tatsas omaette ringi, ema ütles lapsele aeg-ajalt, et too midagi ei puutuks – ja ei olnud mingit probleemi, kõik oli täiesti rahulik. Kui laps hakkas katsuma stendile riputatud ehtekive, palus müüja emal konkreetselt, aga väga viisakalt last enda juures hoida.

Sellest ühest lausest piisas, et vallanduks tõeline udusireen; see valjenes (ja kõrgenes) iga lausega, muutudes lõpuks kriiskamiseks. Ei aidanud müüja rahulikud selgitused, et poes on palju pisikesi lahtisi ja ka teravaid vidinaid, ning on lapse enda huvides, et ta midagi alla ei neelaks või endale muul viisil viga ei teeks. Müüja suunas läkitatud süüdistused tipnesid sajatusega, et «siia poodi ma oma jalga enam ei tõsta» ja lubadusele teha poele nii palju antireklaami kui võimalik. Vaatasin seda spektaaklit hämmingus pealt ja mõtlesin, et ega ükski pood sellist klienti taga nutma ka ei jää. Enne, kui jõudsin suu müüja kaitseks lahti teha, lõppes I vaatus sellega, et ema viskas käes olnud kaubad hooga ehtetarvikute hulka, haaras lapse ja tuiskas temaga poest välja. Leidsime müüjaga, et issanda loomaaed on ikka tõesti suur.

Viha paisus

Jõudsin ostude eest ära maksta, kui märkasin, et poodi siseneb meesterahvas. Kuna tal oli süles seesama roosas kombinesoonis laps, aimasin, et on oodata vaatemängu II vaatust, ja jäin paigale. Agressiivse hoiakuga mees ei tervitanud, vaid nõudis kõrgendatud hääletoonil: kes tema naise peale karjus, ta poest välja viskas, ja kes on poe omanik. Vastasin, et kedagi ei ole siit välja visatud, ja et kui siin üldse keegi karjus, siis ainult tema abikaasa – nagu tema ise praegu.

Räuskamine jätkus, mees karjus müüjale (sõna-sõnalt) «Kas sina, vanaeit, oled üldse mõnda last üles kasvatanud?!». Mille peale müüja kadestamisväärse rahuga vastas, et ta on sünnitanud ja kasvatanud üles kolm tublit last, kes oskavad igas olukorras viisakalt käituda. Mees ja oleks müüjale lõpuks ilmselt kallale läinud, kui teda ei oleks kaitsenud piisavalt kõrge lett. Asi lõppes sellega, et müüja oli sunnitud kutsuma turvamehed, kes mehe poest välja juhatasid.

Jätsin poodi oma andmed – juhuks, kui juhtunule on vaja tunnistajat – ja lahkusin sügavalt šokeerituna sellest toorusest, mis oli nende kahe pealtnäha igati kena noore inimese käitumises ja sõnades. Mõtlesin, milliseks muutuksid sellised inimesed siis, kui olukord oleks tõepoolest kriitiline – kui nad suudavad eimillestki tekitada sellise skandaali? Ja millised käitumismallid, väärtushinnangud saab kodust kaasa selle pere laps?

Kui Käsitööjaama puudutav lugu Tarbija24-s ilmus, tundus see mulle kahtlaselt tuttavana – nii väliselt sarnane oli kirjeldatu sellega, mida olin kogenud; ja nii täpselt sobis sellesse noore ema stiil, kuidas ta sündmust kirjeldas ja hindas. Helistasin Käsitööjaama ja uurisin, kas pärast vahejuhtumit, mille tunnistajaks ma olin, on poes võrreldavaid konflikte ette tulnud. Käsitööjaamast kinnitati, et midagi nii ekspressiivset ei ole hiljem õnneks toimunud. Sellepärast julgen arvata, et tegemist on ühe ja sama juhtumiga, olgugi et Tarbija24-s kirjeldatu olevat leidnud aset alles mõni päev tagasi.

Pärast selle loo ilmumist võttis Tarbija24 ühendust ema, kes eelmisel nädalal jagas oma kogemust Käsitööjaama poes. Ta kinnitas, et loos kirjeldatud ema polnud tema, kuna pärast ebameeldivat kogemust lahkus ta poest ning ei tema ega keegi tema pereliikmetest sinna tagasi ei läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles