Tänavused heategevuskampaaniad toovad jõulurõõmu lastele

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulutunnel
Jõulutunnel Foto: ETV

Tänavused suuremad heategevuskampaaniad teevad head lastele, toetades liikumispuuetega, sügava ja raske puudega ning vanemliku hoolitsuseta lapsi, intellektipuudega noori ja sünnitusmaju ning –osakondasid.

«Jõulutunnel»

ETV traditsiooniline heategevusprogramm «Jõulutunnel» toetab läbi esimese jõulupüha vältavas saates intellektipuudega noori. Saate partneriks on Maarja Päikesekodu rajajad, kes soovivad täisealiseks saavatele sügava või raske vaimupuudega lastele ehitada Tartumaale Haaslava valda sellise kodu, kus nad parimal viisil saaksid elada, õppida ja töötada.

Saatejuhid Anu Välba ja Margus Saar käivad intellektipuudega inimestel ja nende peredel külas ning kutsuvad külalisi otsesaatesse.

Juba alates 18. detsembrist on avatud telefoninumbrid, millele helistades saab toetada Päikesekodu rajamist. Helistades numbril 900 7701 saab annetada 2 eurot, numbril 900 7702 annetatakse 5 eurot, ja numbril 900 7703 annetatakse 25 eurot. Televaatajate annetuskõnesid vahendavad telefonifirmad Elion, EMT, Elisa, Starman ja Tele2 ilma teenustasuta.

Möödunud aastal annetati saate kaudu 208 055 eurot MTÜ Põhja-Eesti Pimedate Ühingule, et korrastada ühingu Tallinna Tondi tänava maja rehabilitatsiooni- ja koolitusvõimalusi pakkuvaks tegevuskeskuseks nii Tallinna ja Harjumaa kui ka kõigi teiste Eesti vaegnägijate heaks.

«Jõulusoojus»

Kanal 2 saade «Jõulusoojus» kogub teist aastat järjest annetusi Eesti sünnitusmajade ja -osakondade toetamiseks.

«Jõulusoojus» toob vaatajani Eesti inimeste soovid, mõtted ja tänusõnad seoses lõppeva aastaga, saate kaamerad ootavad soovijaid Tallinna ja Tartu raekoja platsidel jõulukuuskede all. Kuuse juurde oodatakse inimesi, kes soovivad tänada või meenutada kedagi, kes nende elu sel aastal erakordselt puudutanud on.

Selleks võib olla meenutus kadunud vanaemast, rõõmus lugu uuest pereliikmest, ood iidolile, kes raskel ajal jõudu on andnud või hoopis tänu kellelegi, kes tema elu sel aastal puudutanud on. See on saade, kus avaldatakse tänu, austust või kiitust kallitele inimestele. Eriti tore oleks, kui osalejad võtavad kaasa ka mõne foto või eseme, mis neile selle loo ja kalli inimesega seostuvad.

Eelmisel aastal annetati «Jõulusoojus» saates Eesti sünnitusmajadele ja sünnitusosakondadele üle 37 500 euro imikutele hädavajalike hapnikusegistite ostmiseks.

Jõulukontor

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond korraldas koostöös Tartu kaubamajaga 18. ja 19. detsembril heategevusliku jõulukontori, mille tegevusega koguti annetusi sügava ja raske puudega laste ravi ning lastevanematele vajaliku lapsehoiuteenuse toetuseks.

Lastefondi jõulukontor oli avatud 18. ja 19. detsembril kella 16st kuni kella 20ni Tartu kaubamaja aatriumi 2. korrusel.

Jõulukontori algatus on mõeldud lastefondi 2013. aasta põhikampaania sissejuhatusena. Järgmise aasta kampaania toob tähelepanu alla lapsehoiuteenuse, mis on sügava ja raske puudega laste vanematele väga suureks abiks, aga teenuse kättesaadavus on hetkel siiski raskendatud. Fond toetab igakuiselt sügava ja raske puudega laste ravi ja lastehoiuteenust kokku 1500 euroga, kuid laekuvate taotluste rohkus annab tunnistust üha suurenevast vajadusest sellise abi järele.

Pöörlevad mannekeenid

Tallinna ja Tartu kaubamaja jõuluaja vaateaknad annavad samuti võimaluse head teha – kuni uue aastani tiirlevad aknal mannekeenid, mille saab ise liikuma panna helistades heategevusnumbrile. 3 eurot maksva kõnega toetad Liikumispuudega Laste tugiühingut ja selle eest tiirleb mannekeen aknal umbes ühe minuti.

Pöörlevate mannekeenialuste autoriks on Eesti noor leiutaja Tanel Linnas. Tallinna ja Tartu Kaubamajas on kokku 20 liikuvat mannekeeni.

«Liikumispuudega laps tahab olla õnnelik nagu kõik lapsed, tahab mängida, õppida, olla koos sõpradega – selleks vajab ta oma puude tõttu abi ja tähelepanu, sageli ka erilist tehnoloogiat, mis aitaks tal igapäevaste tegemistega toime tulla,» selgitas Liikumispuudega Laste tugiühingu esimees Külli Urb.

Jõuluvõistlus

Tartu Ülikooli Akadeemiline spordiklubi korraldas 15. detsembril heategevusliku kergejõustiku jõuluvõistluse, mille tulu annetatakse lastefondile, et toetada liikumispuudega lastele vajalike kõnnirakmete ostu.

15. detsembril Tartu Ülikooli spordihoones toimunud üritusel osalenute osavõtutasust saadud tulu annetatakse Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondile, et toetada kõnnirakmete ostu Tartu Ülikooli Kliinikumi laste ja noorukite arendus- ja taastusravi keskusesse. Rakmed on äärmiselt olulised selleks, et taastusravi vajavad lapsed, kes veel päris iseseisvalt kõndida ei suuda, saaksid samuti füsioteraapias kõnniraja abi kasutada.  

Vana tehnika oksjonile

Apple’i müügi ja hooldusega tegelev ettevõte Valge Klaar aitab ka sel aastal täita vanemliku hoolitsuseta laste jõulusoove, andes uue elu vanale tehnikale ja pannes töökorda seatud tooted heategevuslikule oksjonile.

Uue elu saanud tehnika müüakse maha osta.ee heategevuslikul oksjonil ja saadud raha eest toetatakse SEB Heategevusfondi jõulusoovide puul olevate soovide täitumist.

Neljandat aastat järjest kogub SEB Heategevusfond jõulusoovide puu projekti raames kokku enam kui tuhande vanemliku hoolitsuseta lapse jõulukingiunistused, mis heade annetajate abil teoks saavad.

Alghind on kõigil vanadel tehnikaseadmetel 1 euro ja tooted lähevad müügiks parima hinnaga: toote saab endale see, kes teeb kõige parema pakkumise. Apple’i arvutite uutest omanikest saavad sedasi osalised laste ja peremajade jõulusoovide täitmisel. Teisipäevaks oli toodud juba rohkem kui 50 toodet, millest vilunud tehnikud panevad järjest kokku töötavaid asju.

Valge Klaari hooldusjuht Heiti Kender: «Tegime üleskutse, et tooge oma kasutuseta seisvad ja katkised Apple’i arvutid, telefonid ja muud seadmed meie juurde, kus tehnikud teevad need korda, löövad läikima ja annavad toodetele 90-päevase garantii. Praeguseks on kindel, et oksjonile osta.ee keskkonnas läheb vähemalt 20 seadet.»

Projekt jõulusoovide puu toetuseks leiab aset teist aastat, eelmisel aastal koguti kokku ja putitati töökorda 21 arvutit, mis pandi osta.ee keskkonnas müüki ja millest laekunu abil täideti osaliselt laste peremajade jõulusoovid.

Unistuste päev

17. detsembril toimus Solarise keskuse Apollo raamatupoes heategevusfondi Minu Unistuste Päev heategevuskampaania «Parim jõulukingitus on heategu!» toetusüritus, kus astusid üles heategevusfondi patroon Annely Peebo ning vabatahtlikud ja toetajad Reet Härmat, Evelyn Mikomägi ja Urmas Lepik.

Heategevuslike jõulukinkekaartide kampaania raames on kõikidel kuni detsembri lõpuni võimalik osta Apollo veebipoest või Apollo kauplustest üle Eesti oma lähedasele jõulukingituseks heategevuskinkekaart väärtuses 5, 10 või 15 eurot.

«Heategevuslik jõulukinkekaart on nagu iga teine kinkekaart – kui tavalise kinkekaardi eest saab kaupu või teenuseid, siis heategevuskinkekaardi eest saavad realiseeritud raskelt või krooniliselt haigete laste unistused, kes viibivad Eesti haiglates või kodusel ravil,» ütles heategevusfondi Minu Unistuste Päev patroon Annely Peebo. Heategevusliku jõulukinkekaardi ostuga teeb kinkija saaja nimel annetuse heategevusfondile Minu Unistuste Päev ja aitab täita haigete laste unistusi.

«Teeme grupiürituste ja unistuste päevade korraldamisel tihedat koostööd nii patsientide ühingute, Tallinna Lastehaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi kui ka Narva Haiglaga, et tuua raskelt ja krooniliselt haigete laste ellu rohkem rõõmu ning silmadesse sära,» ütles Minu Unistuste Päeva nõukogu liige ja Innovation Norway vanemnõunik Urmas Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles