Portaalides äritsetakse haigekassa rahade eest saadud imikutoiduga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imiku toitesegu müügikuulutus internetis.
Imiku toitesegu müügikuulutus internetis. Foto: Ekraanitõmmis

Portaali perekool.ee juhi sõnul tuleb sageli ette, et inimesed püüavad portaalis maha müüa kunstpiimasegusid, mis on perearsti retsepti alusel haigekassa rahade eest saadud.

«Meil on väga suure kasutatavusega portaal, nii et leidub ka igasuguseid pakkumisi,» ütles perekool.ee juhataja Elina Piirimäe. Tema sõnul tuleb portaalis ette seda, et vaja on kustutada retseptiravimite müügipakkumisi. «Massiliselt seda siiski ei ole, kuigi erandiks on kunstpiimasegu, mis on retseptiga perearsti poolt välja kirjutatud,» tunnistas Piirimäe. Tema sõnul jääb emadel sageli kunstpiimasegu üle ja see on vaja kuidagi realiseerida.

Osa inimesi annab ülejäänud toitesegusid ära vaid postikulu eest, aga on ka neid, kes müüvad kallimalt kui ostsid. Näiteks on erinevates portaalides imiku toitesegu Aptamil Allergy Care ostu- ja müügipakkumisi. Osa emasid kirjutavad, et neil ei ole piisavalt vahendeid, et apteegis toitesegu eest täishinda maksta. Soodustust saavad toitesegu puhul aga vaid alla aastased imikud perearsti retsepti alusel. Soodusravimite puhul hüvitab osa ravimi maksumusest haigekassa.

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius ütles, et imikute toidusegud on klassifitseeritud eritoiduna ning nende müümine on samane muu toidu foorumites müümisega. Eritoitude turustamise järelevalvega tegeleb Veterinaar- ja Toiduamet.

«Samas on siin tõepoolest nüanss, et osad eritoidud on haigekassa poolt kompenseeritavad ning seda arsti retsepti alusel. Kui retseptile on kirjutatud eritoit, siis ei samastu toit ravimiga, aga küsimus on selles, et selle eritoidu eest maksab enamuses inimese asemel haigekassa ning kui inimene seda kallimalt edasi müüb, siis ta teenib haigekassa arvelt tulu,» lisas Laius.

«Nii palju kui me näeme ja märkame, nii palju me neid pakkumisi ka kustutame,» kinnitas Piirimäe, kelle sõnul inimesed üldjuhul teavad, et portaalis sellist kaupa müüa tegelikult ei tohi.

Samuti kustutatakse pakkumisi ka näiteks buduaar.ee portaalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles