Lugeja küsib: kui palju tohib ahju korraga kütta?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Lugeja soovib teada, kui palju tohib ühte tavalisse eraelamu ahju korraga küttematerjali põlema panna. «Pidevalt räägitakse ahju lõhki kütmisest, kuid millise mahu juures on oht ahi lõhki kütta?»

Vastab pottsepp Mati Malm:

Paksemaseinaliste ahjude puhul kehtib rusikareegel, et 100 kg ahju massi kohta võib korraga kütta maksimaalselt 1 kg puitu. Seega, kui meil on 2500 kg kaaluv ahi, võiks maksimumkogus olla ca 25 kg.

Juhul kui on tegu vanemate ja mitte enam nii heas korras kollete ja lõõristikega ahjudega, tuleks seda kogust vähendada 20–30 protsendi võrra. Tavaliselt tuuakse puid korviga, mis mahutab 14–16 kg tavapikkusega puid (40-50 cm). Reeglina mahutabki selline korvitäis keskmise kütmiskorra jagu puid.

Ahju eluea ja tuleohutuse seisukohalt on kindlasti mõistlikum külmadel ilmadel kütta kaks korda päevas maksimumist väiksema kogusega. Kindlasti tuleb arvestada, et erinevate konstruktsioonidega ahjud kuumenevad erinevalt. Näiteks on topeltvoodriga nn Soome tüüpi kaminahju maksimum pinnatemperatuur 60 kraadi, samas, kui teistel ahjudel võib see tõusta 80 kraadini. Eriti peaksid seda tähele panema inimesed, kelle eelmiseks ahjuks oli plekk-kestaga või õhemaseinalisem pottahi.

NB! Tehases valmistatud toodetele annab puidu kogused ette tootja või paigaldaja ning neist tuleb ka kinni pidada.

Loe erinevate küttepuude kütteväärtuse kohta pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles