EL keelab tubakatoodetes tugevad maitse- ja lõhnaained

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Euroopa Komisjon võttis täna vastu ettepaneku vaadata läbi ELi tubakatoodete direktiiv ning karmistada nõudeid tubakatoodete tootmise, esitluse ja müügi suhtes.

Uute eeskirjadega keelatakse eristavate lõhna- ja maitseainete kasutamine sigarettides, isevalmistatavate tubakatoodete jaoks mõeldud tubaka koostises ning suitsuvabades tubakatoodetes, teatas Euroopa Komisjon. Samuti nõutakse senisest suurmaid pilthoiatusi tubakatoodete pakenditel.

Uute eeskirjadega reguleeritakse ka piiriülest müüki ja nähakse ette tehnilised tunnused ebaseadusliku kaubanduse vastu võitlemiseks. Lisaks on kavandatud meetmeid selliste seni konkreetselt reguleerimata toodete suhtes nagu e-sigaretid ja taimsed suitsetatavad tooted. Närimis- ja nuusktubaka suhtes hakkavad kehtima märgistuse ja koostisainete erieeskirjad. Suukaudseks kasutamiseks ettenähtud tubaka (snus) turustamiskeeld säilitatakse.

 Kui läbivaadatud direktiiv 2015.–2016. aastal jõustub, peab tubakatoodete pakenditel olema pilt- ja teksthoiatus, mis katab 75 protsenti pakendi esi- ja tagaküljest. Reklaamivad elemendid pakenditel on keelatud. Praegune teave tõrva-, nikotiini- ja süsinikmonooksiidisisalduse kohta, mida peetakse eksitavaks, asendatakse teatega pakendi küljel, milles öeldakse, et tubakasuits sisaldab rohkem kui 70 vähkitekitavat ainet.

 Praegu kehtiv tubakatoodete direktiiv (2001/37/EÜ) on pärit 2001. aastast ning sellisena mõnevõrra aegunud. Näiteks on olemas uued tõendid tubakatoodetes kasutatavate maitse- ja lõhnaainete mõju ja ning hoiatussiltide tulemuslikkuse kohta.  Turule on tulnud uudsed tooted, nagu elektroonilised sigaretid, ja viimased turustusstrateegiad hõlmavad köitvate pakendite ning maitse- ja lõhnaainete kasutamist.

Järgmise sammuna arutatakse ettepanekut Euroopa Parlamendis ja nõukogus. Eeldatavasti võetakse see vastu 2014. aastal. Jõustuma peaks see aastatel 2015–2016. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles