Kes ütles, et noored tööd ei leia?

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Malev Toom

Ärge uskuge hirmujutte, et kui lõpetate ülikooli, ühinete paugupealt töötute armeega. Häid spetsialiste läheb tarvis ka rasketel aegadel.



Mõelge, mida me peaksime majandusmeeste manitsuste, poliitikute porisemise ja ajakirjanduse ajuloputuse tulemusena töölootustest teadma.



Esiteks seda, et tööd on vähe ja järjest vähemaks jääb.


Teiseks seda, et noortel on tööga eriti kitsas käes.


Ja kolmandaks, et noored pagevad välismaale, parematele jahimaadele.


Ent elus pole kõik päris nii, nagu paistab.



Teisisõnu: tööd jätkub, kui sul on väärt oskusi, mida tööturul müüa.


Tõestamaks, et töö pole Eestis sugugi otsa saanud, eriti noorte seas – ja isegi selline töö, mida massiteadvus liigitab lausa mõttetuks ehk õhumüümiseks –, sai uuritud, mis on saanud neist, kes lõpetasid eelmise aasta kevadel Tartu Ülikoolis suhtekorralduse eriala.


Üllatus-üllatus, aga enamik neist töötab erialasel tööl ja saab palka, mis ületab Eesti keskmist.



Uurige juuresolevat pilti TÜ ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi mullustest lõpetajatest ning te veendute, et haritud noortele on nüüdisajal kõik teed valla.


Pildil on ära märgitud vaid need, kes lõpetasid suhtekorralduse eriala bakalaureuse astmes päevases õppes.



Kuidas on võimalik, et suhtekorralduse eriala lõpetajaile jagub Eestis ikka tööd?


Margit Keller

Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi sotsiaalse kommunikatsiooni õppetooli vanemteadur, filosoofiadoktor


Kitsalt pressiesindajate «turg» on kindlasti piiratud. Aga kommunikatsioonispetsialist või -juht, keda me ette valmistame, tähendab hoopis rohkemat. See on inimene, kes juhib riigiasutuse, äriettevõtte või MTÜ sisekommunikatsiooni, mis seni lonkab 99 protsendis organisatsioonidest ning tekitab palju probleeme ja rahulolematust, kuigi seda enamasti ei teadvustata; samuti juhib ta väliskommunikatsiooni, mis ei tähenda ainult suhtlust meediaga, vaid ka ürituste korraldamist ja personaalset suhtlust kas või kogu maailmaga.



Mõistagi on selline kommunikatsioonispetsialist ideaal ja mitte iga lõpetaja ei vasta sellele, kuid see on visioon, kuhu me püüame. Töötame selle nimel, et meie lõpetajad teeksid ka heas mõttes misjonäritööd organisatsioonides, kus eriti praegustes kitsastes oludes kiputakse kommunikatsiooni alatähtsustama.



Aga just head kommunikatsiooni- ja koostööoskused, näiteks välisturgudele oma kauba pakkumiseks või ettevõttes innovatsiooni rakendamiseks, on need tegurid, mis paljuski aitavad uuele tasemele jõuda. Häid tooteid, projekte ja mõtteid on palju, aga nende süsteemset kommunikatsiooni ja turundust siiski vähe. Siin on kommunikatsiooniharidust saanud professionaalidel tohutu tööpõld.



Meie lõpetajad on suhteliselt laia oskuste- ja teadmistespektriga ning loodetavasti oskavad end hästi kehtestada. Seetõttu on nad tõesti saanud häid töökohti.



Palju sõltub ka noore värskelt haritud spetsialisti oskustest omandatud professionaalsust ja teadmisi rakendada ning mõnikord tõrksale juhtkonnale selgitustööd teha. Samuti tuleb ise paindlik olla, et uusi oskusi järjest juurde õppida. Sotsiaalteoreetiline ja metodoloogiline taust peaks enesearendamiseks andma hea põhja.



Vähetähtis pole ka see, et meie instituut on – osaliselt küll olude sunnil – kogu aeg soosinud õpingute kõrvalt osalise ajaga töötamist. Meie bakalaureuseastme tudengid, rääkimata magistrantidest, on juba õpingute ajal enamasti erialaga seotud tööl.



Samuti kuuluvad osana meie õppetöösse praktikad, et teha koostööd innovatiivsete ja huvitavate ettevõtetega, kuhu magistrant ehk ise muidu ei satuks. See kõik loob kontaktivõrgustiku, annab sotsiaalse kapitali ja praktilised oskused, et tööturul läbi lüüa.



Kuidas õnnestub leida töö?


Kui paljud kõrgkooli lõpetanutest aasta hiljem töötavad või õpivad edasi? (protsent vastanutest)*


Estonian Business School 91


Tallinna Tehnikaülikool 88


Tallinna Ülikool 85


Eesti Kunstiakadeemia 80


Tartu Ülikool 80


Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia 77


Eesti Maaülikool 72




Millise Tartu Ülikooli teaduskonna lõpetanud aasta hiljem töötavad või õpivad edasi? (protsent vastanutest)*


Majandusteaduskond 91


Arstiteaduskond 85


Sotsiaalteaduskond 84


Õigusteaduskond 83


Kehakultuuriteaduskond 82


Matemaatika-informaatikateaduskond 82


Haridusteaduskond 77


Filosoofiateaduskond 73


Füüsika-keemiateaduskond 73


Usuteaduskond 72


Bioloogia-geograafiateaduskond 64

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles