Jõuluhõngu saab tuppa tuua ka suure kuuseta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulumeeleolu tekitamiseks piisab ka sellest, kui sättida vaasi mõned kuuseoksad, nende kõrvale küünal ja jõulutäht.
Jõulumeeleolu tekitamiseks piisab ka sellest, kui sättida vaasi mõned kuuseoksad, nende kõrvale küünal ja jõulutäht. Foto: Kadri Inselberg

Sisearhitektide Reet Helisabeth Karmi ja Lilia Kristiansoni arvates aitavad kõige paremini kodus jõulumeeleolu tekitada küll pühadega seotud sümboolsed elemendid, kuid neid on väga mitmesuguseid ja nende kasutamisel seab piiri vaid fantaasialae kõrgus.

Kui suur kuusk tuppa ära ei mahu, sobib ka väike potikuusk, mis annab traditsioonilise kuuselõhna ja mida saab ehtida, kuid mis mahub ära kasvõi lauale. «Tõstad ta diivani kõrvale lauale ja see meenutab sulle iga kord vaadates jõule,» leiab Kristianson.

Vali läbiv teema

Veelgi vähem võtavad ruumi erinevad jõulutaimed – jõulutäht, ratsuritäht või hüatsint. «Traditsioonilisteks jõulutaimedeks on taimed, mille marjad või õied on punased – see toob automaatselt kaasa ka jõulumeeleolu,» arvab Kristianson.

Sisekujunduses pole tähtsad ainult asjad, mida näeme, vaid ka lõhnad ja valgus. Just seepärast soovitab Karm kasvõi kuuseoksad vaasi panna ja neid vastavalt soovile siis ka ehtida või ehtimata jätta.

Sisearhitektide sõnul leidub  internetiavarustes ja ajakirjade jõulunumbrites rohkelt ideid, kuidas ehteid ise teha. «Võid osta poest kasvõi mingit satiin- või sametpaela ja siduda neid okste külge või teha piparkoogi sisse enne küpsetamist augu, et see pärast kaunistamist paelaga üles riputada,» jagab Kristianson mõtteid.

Kindlasti peaks aga kodu kaunistamisel valima ühe teema, mis võib põhineda näiteks lihtsalt ühel värvitoonil. Otsustada tuleks lähtuvalt oma kodust. «Kui kodu on hästi valge, võib lisada värvi, aga see ei pea olema ju traditsiooniline toon. Kui kodu on kirju, võiks eelistada valget,» ütleb Kristianson.

Karm toob välja, et pühadehõngulises kodukujunduses mängib olulist rolli sume valgus. Kui pole tahtmist kuuske majja tuua või seda küünaldega ehtida, pidavat väga efektse tulemuse andma ka suurde läbipaistvasse vaasi elektriküünaldest puntra panemine. «See näeb väga äge välja – kohe näha, et jõulukaunistus,» teab Karm omast kogemusest soovitada.

Loomulikult ei saa jõulude ajal üle ega ümber elavast tulest. Küünlad võiksid samuti sobituda kaunistamiseks valitud teemaga – küünlajalgu on Kristiansoni sõnul lihtne ehtida sobiva sametpaela või pärlitega.

«Olengi ostnud lihtsalt mitu meetrit ühte värvi sametpaela ja pannud seda nii kuuseokste, küünlajalgade kui ka näiteks lühtri külge,» kirjeldab Kristianson, kes teeb alati midagi sobivat ka välisukse külge, et see looks meeleolu nii külalistele kui endale koju saabudes.

Oluline on aga see, et kaunistusi kuhugi nurka ära ei peidetaks, vaid asetataks need ikka sinna, kus pererahvas jõulu­ilu ka ise pidevalt näeb.

Aknaid saab sisearhitektide sõnul kaunistada samuti loomingulisemalt kui vaid advendikolmnurgaga. Näiteks müüakse kunstipoodides erinevaid klaasivärve ja -pihusteid, mis hiljem klaasilt pühkides maha tulevad.

Meisterda koos perega

«Meisterda paberist traditsioonilised lumehelbed, pane need kleeplindiga akna külge ning lase siis pihustatava värviga üle,» annab Karm nõu. «Võtad helbed pärast uuesti ära ja tulemus jääb tore ja pitsiline. Helbed võib aga näiteks kuhugi üles riputada.»

Samas on saadaval ka klaasimarkerid ja -värvid, millega võib aknale midagi joonistada või kirjutada. «Näiteks: «Tere hommikust, kaunitar»,» naerab Kristianson.

Kes soovib veelgi kaugemale minna, võiks valitud pühadevärvi järgi valida näiteks vannituppa ka käterätid, diivanipatjade katted või isegi kardinad, pakub Kristianson. «Köögis loovad meeleolu aga näiteks jõulutassid, mille võib poest osta või hoopis ise kaunistada,» lisab Karm.

Vahvad kujunduselemendid on sisearhitektide sõnul rippuvad sokid, millel pereliikmete nimed peal. Ka need soovitavad naised pigem ise teha – kas olemasolevale sokile nimed peale tikkida või sobivast riidest sokikujulised tükid välja lõigata ja lõngaga suurte pistetega omavahel kinni traageldada. «Sellega saab küll igaüks hakkama, kes kunagi on nõela käes hoidnud,» arvab Kristianson.

Üldiselt leiavad sisearhitektid, et jõulude ajal võiks võtta natuke aega ja laste või sõpradega midagi ise meisterdada. «Ega siis ainult asjad jõulumeeleolu ei tekita – pigem ikka koosolemise rõõm,» lisab Karm.

Lihtsad jõulunipid

Kuidas luua jõuluhõngu?

•    Vali välja üks stiil või värv.

•    Meisterda ehted ise.

•    Otsi ideid internetist.

•    Loo sume valgus.

•    Mõtle ka lõhnadele.

•    Kasuta valitud värvi ka kodutekstiilide juures.

Allikas: Sisearhitektid Reet Helisabeth Karm ja Lilia Kristianson

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles