Sakslane sai jõulusoovid kätte 71 aastat hiljem

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

71 aastat hiljem jõudsid kohale jõulusoovid, mille pani kirja Briti ühte kanalisaartest Jerseyt okupeerinud sõdur.

Kirja varastasid 1941. aasta detsembris kohalikud noored, soovides nii protesteerida Saksa okupantide vastu, kirjutab the Local. Kiri tuli esmalt taas avalikkuse ette 2006. aastal ja nüüd kui kohalik arhiiv on kirjade sisu katalogiseerinud, saadeti need Saksamaal asuvatele adressaatidele. 1941 läks kaduma 86 kirja.

«Arhiiv palus meid tänavu saata nii palju kui võimalik kirju edasi nende õigetele adressaatidele,» rääkis Michael McNally Jersey postkontorist.

«Häid jõule ja tervist uuel aastal, soovib sõdur Emil Adam. Tervitan Maiereid, Fischereid ja Melchereid,» luges kollakaks tõmbunud paberilt Engelbert Josef Bergmann, kes elab Maini äärses Mühlheimis. Kiri oli saadetud ta vanaisale ja kirja saatis sõdur, kes oli pärit naabruskonnast.  «Ei teagi kohe mida arvata,» sõnas mees pärast kirja lugemist.

 Mehe sõnul mäletab ta kirja saatjat, kuid talle ei meenu, et Emil oleks kunagi maininud oma sõjas osalemist. Mees lubas seitse kümmendit teel olnud kirja ära raamida.

Kaua teel olnud kaarti saab vaadata sellelt lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles