Pirital algas sisustus- ja aiandusmess

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Näituste AS

Pirital Eesti Näituste messikeskuses algas täna korraga kaks messi, mis kestavad kuni pühapäevani: sisustusmess «Interjöör 2009» ning aiandusmess «Aiandus ja haljastus 2009».


Sisustusmessi tõmbenumber on esimest korda messihalli ehitatav 140-ruutmeetrine väljapanek «Eesti maja», kus kõik alates puitpõrandatest ning lõpetades valgustitega on toodetud Eestis, teatas Eesti Näituste AS.

«Praeguses majandusolukorras on hädavajalik toetada kodumaiseid tootjaid ning maja ehitades või renoveerides osta detaile, mille tootmine tagab eesti inimestele töökohad,» märkis sisustusmessi projektijuht Reet Sink.

«Eesti maja» projekti kujundaja, sisearhitekt Ivi-Els Schneideri eesmärk oli veenda külastajaid selles, et projekt on tõepoolest reaalselt tehtav ning tema sõnul pärinevad majas kasutatud materjalid ja tooted valdavalt kauplustes müügilolevast seeriatoodangust.

«Majale lisab põnevust eesti disainerite autorilooming, näiteks kodumaised käsitöövaibad ja -tumbad, kangastelgedel kootud voodikatted ning puidust valamu,» lisas Scheider.

Sisearhitekti sõnul on «Eesti maja» kõrge lennuga projekt, mida tulevad kindlasti vaatama ka välisfirmade esindajad ning nimetatud kontseptsiooniga on plaanis ka Euroopasse minna.

Projekt sisaldab elutuba, töökabinetti, kööki, magamistuba, garderoobi, esikut ja vannituba ning terrassi. Majal on üks välissein, laed, põrandad ja siseseinad. «Eesti maja» ehitamisse ja sisustamisse andis oma panuse 20 kodumaist firmat.

Messil on üles seatud ka seitsme eesti sisedisaineri kujundatud lastetoad, sh allergiavaba-, väikelapse-, värviline-, retro- ja ökotuba. Kõik toad on reaalselt kasutatavad ning sisaldavad fantaasiarikkaid materjale, üllatavaid detaile ja tehnoloogiaid.

Lisaks on sisustusmessil väljas sisearhitekt Inge Peetrise loodud neli mõõtmetelt ja plaanilahenduselt erinevat, toimivat, tehniliselt ja kujunduslikult detailideni läbimõeldud kööki. Messipäevadel toimetetakse köögialal nagu päris köögis ning valminud roogasid pakutakse ka külastajatele.

Interjöör 2009 toob messikeskusse Eesti firmade kõrval ka osalejad Gruusiast, Lätist, Leedust ja Soomest.

Aiandusmess hõlmab eksponaate seemnetest ja istikutest iluaedade kujunduse, hoolduse ning aiatehnikani. Aiandusmessil toimuvad kõigil messipäevadel rahvusvahelise ulatusega Eesti lahtised meistrivõistlused lilleseades Tallinn Florist Cup 2009. Võistlusest võtab osa 14 lilleseadjat neljast riigist.

Arvestus toimub nii professionaalide kui juunioride kategoorias. Eesti meister selgub laupäeval.

Võistluse lõpetab pühapäeval Marko Reikopi juhtimisel toimuv show-programm «Lilled tähtedega», kus seavad lilli Evelin Sepp, Tanel Padar, Anu Saagim, Reet Linna, Arne Niit, Aleksandr Zukermann, Mihhail Vladislavlev, Sirje Eesmaa, Aldo Järvsoo, Charlene Rennit ja Toomas Volkmann. Töid hindavad Eesti parimateks kuulutatud lilleseadjad.

Messikülastajail on võimalik tähtede valmistatud teoseid osta. Saadud tulu läheb Haapsalu Sanatoorse Internaatkooli õpilaste huvialaringi toetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles