Elamuskingituste tegemine nõuab hoolikat kaalumist

, Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langevarjuhüpet kinkides mõelge, kas kingisaaja tervislik seisund seda ka teoks laseb teha.
Langevarjuhüpet kinkides mõelge, kas kingisaaja tervislik seisund seda ka teoks laseb teha. Foto: Olev Uusmaa

Elamuskingitusi tehes tasuks hoolikalt kaaluda, kas see tegelikult ka kingisaajat rõõmustab ja talle sobib, soovitab  Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Anne Sägi.

«Ärge ostke asju, kinkige elamus, mis kauaks meelde jääb!» kõlab ühe välismaise elamuskingituste pakkuja sõnum. Tõsi, langevarjuhüpe, eksootiline reis, fotosafari, kaunis kontsert või etendus annavad emotsiooni, mis püsib kaua meeles. Nii otsustavad mõnedki täiskasvanud päkapikud pühadeajal ehk just elamuskingituse kasuks – säästab ka aega ja vaeva poodides trügimise näol, tarvis vaid vautšer netist välja printida või toob kuller kinkekaadi koju kätte.

Arvestada tuleb ka saaja tervisega

Tähtis on aga meeles pidada, et elamuskingitus vajab eelnevat väga hoolikat planeerimist. Tuleb selgitada välja kingisaaja huvid ja eelistused, ka tema võimalused kuni tervisliku seisundini välja – kui kingite vanaemale näiteks langevarjuhüppe, peate olema kindlad, et ka tema seda soovib ning ta tervis seda ka teha lubab. Samuti on mõnel juhul tarvis väga põhjalikku instrueerimist juba enne, saamaks teada, mida elamuskingitus endast täpselt kujutab.

Kindlasti võib olla mõne lähedase suurimaks südamesooviks reis, kuid seegi vajab eelnevat hoolikat läbimõtlemist – kinkijal on aga raske täpselt teada, millal reisile soovitakse minna, kas töine kalender kingisaajal seda ka teha võimaldab jne, siingi annab hea võimaluse hoopis reisifirma või lennukompanii reisivautšer – need saab kingisaaja kasutada ära just siis, kui ise soovib. Kindlasti tuleks tutvutada kõigi tingimustega, mis vautšeriga kaasnevad, vältimaks ootamatud lisatasusid jms.

Piletid kahele

Kultuurielamuse kinkimine kontserdipileti või etenduse näol on kahtlemata hea mõte, sest kindlasti on lähedaste seas ka neid, kes kas majanduslikel või muudel põhjustel pole ammu teatrisse või kontserdile jõudnud ning on neidki, kel pole olnud lihtsalt aega mängukavu vaadata ja sobiv välja valida. Kui olete ise suur kultuuritarbija ja toimuvaga kursis, on mõistagi tore, kui koos kingitusega edastate ka soovitused : kuhu minna ja mida kuulata-vaadata. Veelgi enam, kui teate, et kingisaajal on soov just teatud kuupäeval mõnd teatud etendust vaatama minna, võite kinkida kogu paketi, näiteks õhtusöögi ja miks mitte ka sinna-tagasi sõidutamisega.

Taoline kingitus jääb kindlasti kauaks meelde - kes ei ihkaks kordki elus tunda end erilisena ja saada osa millestki erakordselt kaunist, olgu see siis uusaastakontsert või mõni muu eriline ettevõtmine uue aasta sees. Kingituse tegemine tuleb aga siingi hoolikalt läbi mõelda ja planeerida, uurida välja millest kingi saaja on huvitatud, millised tema eelistused, samuti millised võimalused - väga raske on inimesel näiteks saja kilomeetri kauguselt teatrisse sõita, kui majanduslik kitsikus seda ei luba.

Kõige mõistlikum on kultuuriline elamuskingitus teha kinkekaardi näol, kuna siis saab kingi saaja valida välja just talle sobiva ürituse. Või kui teate, et kingi saajal on aega käia kontserditel või teatris  rohkem kui paar korda, oleks mõislik osta kingituseks suurem hulk pileteid hooaja alguses või kui kontserdikorraldajad soodustusega pileteid pakuvad.

Tuleks ka arvestada, et kingituse saaja ei pruugi sugugi tahta üritusele minna üksi, vaid koos kaaslasega - kui kinkijal endal pole plaanis selleks kaaslaseks olla, tuleks kinkida siiski kaks piletit juhuks kui kingituse saaja soovib kaaslasega üritust väisata. Rõõm elamuskingitusest on aga kahtlemata suur ning võite olla kindlad, et oskuslikult planeeritud sellise kingi eest on saaja teile tänulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles