Kena kingitus 365 päevaks

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Vaadates, kui palju kalendreid meil igal aastal ilmub, võib küll väita, et eestlased on kalendrirahvas. Esimesed maakeelsed kalendrid anti välja 18. sajandi kolmandal kümnendil, need sisaldasid lisaks kalendaariumile näpunäiteid mitmest vallast – alates arsti nõuandeist ja maaviljelusest ajaloosündmuste kirjeldusteni välja – ning olid rahva seas väga hinnatud.

 Meie päevil jätkab seda traditsiooni raamatkalendrisari, mida 1971. aastast koostab Gondo Olevsoo. Raamatkalendri teemade ring hõlmab samu valdkondi, mis esimesed eestikeelsed rahvakalendrid – ajalugu, poliitika, aiandus, juriidilised küsimused, huumor jms.  

Tänapäeval annavad kalendreid välja paljud asutused, ühingud, muuseumid, fotograafid, kunstnikud jt. Nende seast leiab nii ülimalt lihtsa kujundusega kui ka elitaarse graafilise disainiga silmapaistvaid näiteid, samuti arvukalt teemakalendreid.

Müümise kunst 2013
Selle koostajad, disainer Ruth Huimerind ja tekstide autor Rein Pakk teevad oma paeluva rännaku Eesti reklaamiradadele. «Müümise kunst tundub ikka kaunim kui jahikunst, eks. Ka müümise kunstil on oma ajalugu, kohati naljakas, kohati kaunis, kohati õpetlik,» nendib Pakk.

Liviko 2013
Liviko kalendri traditsioon on üle kümne aasta vana. Seekordse lummavate jääskulptuuridega trükise kontseptsiooni autoriteks on reklaamiagentuur AGE ja fotograaf Viktor Koškin.

Kalev 2013
Kommivabrikul olid oma seinakalendrid juba 1940. aastate lõpus. «Suure tõenäosusega võis firmakalendreid olla ka Kalevi eelkäijatel –  kommivabrikutel sõjaeelse Eesti Vabariigi ajal–, kuid kahjuks neid meie muuseumikogudesse jõudnud ei ole,» nendib firma suhtekorraldusjuht Ruth Roht.

2013. aastaks on Kalevil kaks kalendrit – lustlik Mesikäpa seinakalender ja nostalgiline lauakalender «Teekond läbi meie lähiajaloo varasalve». Iga maiustuse pildi juures on nostalgiline meenutus selle toote kohta.

EMT 2013
Firmakalendrid on alati seotud oma valdkonnaga – teenuste, töötajate, tähtsündmustega jms – ja tavaliselt on kalender üks osa aasta integreeritud turunduskommunikatsioonist. «2013. aastal on meie märksõnaks  «Mobiilne elu»: plaanime kliente juhendada, kuidas mobiili võimalusi kasutada ning selle abil oma elu lihtsamaks teha. EMT töötajad räägivad, kuidas mõni teenus, mobiilirakendus või äpp on nende elu lihtsamaks ja mugavamaks teinud,» selgitab EMT avalike suhete juht Kaja Sepp.

Eesti Kunstimuuseum 2013
Üks kunstivaramu tuleva aasta kalendritest on pühendatud Eesti moelegendi Melanie Kaarma (1923–2009) loomingule, olles ühtlasi austusavaldus Teise maailmasõja järgsetele moekunstnikele, kes nullist alustades kujundasid eesti moe nime all ühe kõige tuntuma nõukogude moebrändi.

Mõisad 2013
Valik fotograaf Toomas Tuule pildistatud põneva ajalooga uhkeid härrastemaju Eestis.

Epp Maria Kokamägi 2013
Kunstnik valib oma kalendrisse maale eelneval aastal loodute hulgast,  järgides sealjuures kronoloogiat ehk mis kuul on pilt tehtud.
Epp Maria Kokamäe esimene kalender kandis aastanumbrit 2001. Kui varem andis ta kalendreid välja oma kulu ja kirjadega, siis nüüd koostöös kirjastusega Paletti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles