Libedust tõrjub efektiivselt vee peal ujuv kergkruus

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiakillustik Leca.
Aiakillustik Leca. Foto: Tarbija24

Kui tavalise graniitliiva puhul on probleemiks see, et raske tera vajub sulailmaga jääkihi alla, siis savi põletamise teel saadud kergkruusa terad jäävad sulavee peale ulpima.

Ehituspoodidesse on müügile tulnud aiakillustik Leca, mis on saadud savi põletamise teel. Selle terad sisaldavad õhumulle, mistõttu on  killustik kergem. Tallinnas Tondil asuva K-rauta aiandusosakonna juhataja Hannes Hallmetsa sõnul on see plussiks – kui päike jää ära sulatab, siis kruusasõelmed tõusevad vee pinnale. «Kui vesi uuesti jäätub, siis on jällegi kare pind, kruus ei vaju vee ja jää alla,» ütles Hallmets.

Palju odavam ja ühtlasi kõige ostetum toode on graniitliiv, mis on kaljust või kruusakivist purustatud ja sõelutud. Kuna graniitliivatera suurus on 2 kuni 6 millimeetrit, siis see ei tolma ja sobib kasutamiseks kõnniteedel ja õuealal. Samas vajuvad rasked terad jää sulades jääkihtide alla, mistõttu tuleb liivatada sagedamini.

Talve lõppedes saab suureteralise kruusa kokku pühkida ja kasutada maaparanduseks. «Näiteks oma hoovis muru sisse või kuhugi auku pühkida, see on täiesti looduslik tegevus,» lisas Hallmets. Samas ei ole tema sõnul ka suureteralisi libedatõrjevahendeid mõtet taaskasutada, kuna need hakkavad pikapeale tolmnema.

Jääsulataja sobib treppidele

Erinevalt sõiduteedest, ei tohi jalgteedel libeduse tõrjeks kasutada tavalist liiva ega soola. Samuti ei soovita Hallmets kasutada tuhka. Liiv tolmab, tuhk määrib ning sool on keskkonnale kahjulik ja rikub jalatseid.

Ehkki keemilised jääsulatajad on samuti keskkonnale kahjulikud, jäävad need Hallmetsa sõnul soolale siiski alla. Jääsulatajaid võib kasutada treppidel, trepi esistel ja kallakutel, kus nad sulatavad kinnitallatud lume ja jää.

Jääsulataja sisaldab naatriumkloriidi ja kaltsiumkloriidi. Kokkupuutel jääga eraldab jääsulataja soojust. Ruutmeetri suuruselele alale tuleks raputada kuni 100 grammi sulatusvahendit ja lasta sellel toimida umbes kümme minutit. Seejärel eemaldada lumi ja jää. Samas kui jääkiht on väga paks, tuleb see enne purustada ja seejärel jääsulatajat kasutada.

Hinnavõrdlus

Graniitliiv (2-6 mm terad) 25 kg – 4.80 eurot (K-rauta)

Jääsulataja 25 kg (Premelt – kasutatakse jää ennetamiseks) – 22.46 eurot (K-rauta)

Liivatamiskruus Leca 25 liitrit – 7.20 eurot (K-rauta)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles