Šotlased pruulisid kuuseõlle

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusevõrsed.
Kuusevõrsed. Foto: Liis Treiman

Üks Šoti pruulikoda valmistas jõuludeks õlle, mille tegemiseks kasutati kuusekasve.

Pruulikoda Williams Brothers Brewing kasutas uue märjukeses tegemiseks vana viikingite retsepti ning lisas sellele kuusekasve, et anda joogile jõuludele sobivat maitset, kirjutab portaal Scotsman.

Jook on osutunud oma kõrgest hinnast  (13 naela) hoolimata väga populaarseks ning kõik 800 pudelit müüdi maha. Järgmisel aastal plaanib pruulikoda toota juba 10 000 pudelit.

Pruulikoja juhi Scott Williamsi sõnul tulid nad sellele ideele vanu õllepruulimise tehnoloogiaid uurides. Kuuseõlle tegemiseks on kasutatud kevadel korjatud kuusekasve.

«Neid kasutatakse kui vürtsi,» selgitas Williams. Kuuseõlu on 7protsendiline. Vanad viikingi kasutasid sellist õlut merele olles haiguste raviks ja nende tõrjumiseks. «Me teame, et nad lisasid oma õllele männi- ja kuusekasve, kuna need sisaldavad palju  C- ja B-vitamiini ning kaitsesid skorbuudi eest,» rääkis Williams. Ta lisas, et ilmselt oli tolleaegsetes jookides kasve märksa enam, et joogi vitamiinide tase oleks kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles