Sotsiaalministeerium loodab tuberkuloosihaigete leidmisel politseile

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloos levib kodutute hulgas.
Tuberkuloos levib kodutute hulgas. Foto: SCANPIX

Kuna viimastel aastatel on ette tulnud olukordi, kus sundravile määratud tuberkuloosihaigeid patsiente ei suudeta leida, loodab sotsiaalministeerium nende asukoha edaspidi tuvastada politsei kaasabil.

Eriti ohtlike nakkushaiguste leviku tõkestamiseks võib Eestis nakkushaige nõusolekuta kohaldada talle haiglaravi, kui haige on teistele ohtlik ja keeldub ravist või rikub ravirežiimi. Praktikas on tahtest olenemata ravi kohaldatud nakkusohtlikele tuberkuloosihaigetele – aastatel 2004-2011 viibis tahtest olenemata ravil kokku 140 tuberkuloosihaiget.

«Tahtest olenematu ravi on Eestis kohaldatud üksnes tuberkuloosihaigetele. Teiste nakkushaiguste puhul pole seni tahtest olenematut ravi kohaldatud,» rääkis sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet Postimehele. «Tahtest olenematu ravi kohaldatakse reeglina viimasel võimalusel, kui patsient ei ole koostööaldis, ta keeldub ravist või rikub ravirežiimi.»

Kusjuures mitmel korral on tuberkuloosihaige haiglasse toimetamiseks kasutatud ka politsei abi.

«Politsei abi kasutamise kohta tuberkuloosihaigete haiglasse toimetamisel eraldi statistikat ei peeta, kuid neid olukordi on üksikjuhtudel ette tulnud,» kinnitas Normet. «Politsei abi kasutatakse samuti viimasel võimalusel, kui tervishoiu- või sotsiaaltöötajatel ei õnnestu patsienti koostööle veenda, patsient on agressiivne või vägivaldne.»

Nüüd pöördus sotsiaalministeerium siseministeeriumi poole murega: viimastel aastatel on ette tulnud olukordi, mil tervishoiu- või sotsiaaltöötajatel ei õnnestu ravile tagasi toimetada ravi omavoliliselt katkestanud patsienti, sest neid ei leita – patsient ei ela antud aadressil või puudub elukoht rahvastikuregistris.

«Olukordi, kus tervishoiu- või sotsiaaltöötajatel ei õnnestu leida ravi katkestanud patsienti, esineb aastas mõned korrad,» lausus Normet. «Kuna tegu on nakkusohtlike, mõnikord ka multiresistentset tuberkuloosi põdevate tuberkuloosihaigetega, kes võivad nakatada kümneid inimesi, siis on nende ravile toimetamise eesmärk hoida ära teiste inimeste nakatumist tuberkuloosi.»

Lahenduse leidmiseks soovitakse teemat siseministeeriumiga põhjalikumalt arutada. Normet lisas, et siseministeeriumiga loodetakse jõuda kokkuleppele selliste patsientide asukoha väljaselgitamiseks politsei kaasabil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles