Mida teha pühadesöömingust alles jäänud toiduga?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju. Foto: Panther Media/Scanpix

Toiduekspert Sherri Brooks Vinton jagab häid nippe, kuidas pühadesöömingust alles jäänud toitu mitte raisku lasta, vahendab CNN.

Sai

Probleem: Ostsid rohkem saiapätse, kui korraga kulub.

Kohe kasutamiseks: Kokkadel on hea idee, kuidas kasutada mitte enam nii värsket saia – valmista krutoone. Lõika sai kuubikuteks, määri kokku oliiviõli ja soolaga ning rösti ahjus 275 kraadi juures 20 minutit, raputades panni küpsetamise ajal ühe korra. Seejärel säilita jahtunud krutoonid õhukindlas konteineris kuni kaks nädalat. Neid saab lisada suppidele ja salatitele või puistada pastale.

Hoiusta: Kui sai on värske, aseta saiapäts viilutatuna sügavkülma.

Värke puuvili

Probleem: Puuvilja ostetakse sageli rohkem kui ära jõutakse süüa.

Hoiusta: Puuviljasalati tegemiseks ei ole vaja retsepti. Lõika olemasolevad puuviljad tükkideks ja sega kokku (jäta banaanid välja, need tavatsevad pudruks muutuda). Lisa veerand teelusikat vanilli, pigista juurde sidrunit ja tibuta peale mett. Kausi salatiga võid asetada külmkapi keskele – see on esimene asi, mille kallale külmkapikülastajad asuda soovivad.

Hoiusta: Enamus vilju (marjad, kiivi, virsik) külmuvad hästi kergelt magusas siirupis. Selleks lisa viljadele veidi suhkrut ja aseta plastkotti. Sügavkülmas võivad viljad olla kuni üheksa kuud.

Banaanid võib tükkideks lõigata ja külmkotti asetada. Hiljem võib neist kokteili valmistada.

Hooajalised aedviljad

Kohe kasutamiseks: Lõika aedviljad suupärasteks tükkideks. Aseta hakitud sibul potti ja lisa aedviljad. Kata aedviljad puljongiga ja kuumuta, kuni aedviljad on pehmed. Püreesta või söö ühepajatoiduna.

Hoiusta: Pane aedviljatükid sügavkülma. Rohelist hernest, maisi ja spargelkapsast võib aurutada või keeta, seejärel jahutada külmas vees, kuivatada ja külmutuskottidesse asetada.

Maitsetaimed

Probleem: Pühaderoog vajab näpuotsatäis tilli, millest jääb järgi mitu kiirelt närbuvat oksa.

Kohe kasutamiseks: Maitsetaimedest (petersell, till, koriander) võib valmistada kastme või pasta (näiteks pesto) lisades oliiviõli. Püreesta taimed koos õli ja soolaga. Koriandriõli võib hiljem segada kookospiimaga, tšilliga, laimiga ja sojakastmega, millest saab Tai kastme kanale või kalale. Maitsetaimede pastat saab säilitada külmkapis nädala, sügavkülmas kuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles