Hambapasta tuleb valida elukoha järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambapasta. Pilt on illustreeriv.
Hambapasta. Pilt on illustreeriv. Foto: PantherMedia / Scanpix

Ode hambakliiniku suuhügienisti Terje Altosaare sõnul oleneb Eestis inimeste hammaste seisukord paljuski elukohast, kuna joogivee fluoriidisisaldus on piirkonniti väga erinev.

«Esiteks on muidugi ka hambaravi kättesaadavus piirkonniti väga ebaühtlane, aga näiteks Lõuna-Eestis, Valgas ja Võrus tekib inimestel rohkem hambaauke, kuna joogivees on vähe fluoriidi ja hambad ei saa piisavalt mineraalide kaitset,» rääkis ta.

Kui üldiselt on Altosaare hinnangul mehaaniline puhastamine olulisim ja hakkama saab pastatagi, siis piirkondades, kus on vees vähe hammast tugevdavaid mineraale ehk fluoriide, tuleks kasutada NaF fluoriidiga hambapastat.

«Ja siis peab hammaste pesemine kestma kindlasti vähemalt kaks minutit, kuna see on mineraalide minimaalne toimeaeg – selle aja jooksul ei tohi pastat välja sülitada. Soovitatav on ka pärast pesemist suud mitte loputada, et hambad saaksid maksimaalselt mineraale,» selgitas suuhügienist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles