Ooteaeg EMOs võib praegu ületada kolme tundi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond.
Põhja-Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Põhja-Regionaalhaigla (PERH) erakorralise meditsiini osakonnas (EMO) võivad pühadejärgsel ajal kergemas seisundis haigete järjekorrad pikeneda ja ületada kolme tundi.

Pühade järgne aeg oli PERHi erakorralise meditsiini osakonnas väga töine. Kasvas nii ise pöördujate kui ka kiirabiga toodud patsientide arv. Erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Kristiina Põld kommenteeris: «Kui jõulupühade ajal ei ületanud ööpäevane keskmine pöördujate arv oluliselt tavapäraseid piire, siis pöördujate tõus algas 27. detsembril.»

Kuna haigla prognoosib suurt hulka patsiente ka tänaseks ja lähipäevadeks, siis palub haigla EMOsse pöördujatel arvestada, et kriitilises seisundis haigeid teenindatakse väljaspool üldjärjekorda ning kergemas seisundis haigete ootejärjekorrad võivad seetõttu pikeneda. Dr Kristiina Põllu sõnul võib ooteaeg arsti vastuvõtuni praegu ületada kolme tundi, millele lisandub veel uuringute ja analüüside vastuste ootamise aeg.

Dr Põllu kinnitusel on täna ja homme kaasatud EMOsse lisajõude – tööl on täiendav üldarst ning vastutav arst. «Vaatamata sellele tuleb patsientidel EMOsse pöördumisel varuda kannatust. Kinnitame, et kõik haiged pääsevad arsti vastuvõtule ning saavad vajalikku arstiabi,» lisas ta.

Ka aastavahetus tõi EMOs kaasa patsientide arvu tõusu. Dr Põld tõi välja, et aastavahetusel toodi kiirabiga tavapärasest pea kaks korda enam patsiente: «31. detsembril toodi kiirabiga haiglasse 110 ning 1. jaanuaril 87 patsienti. Kui tavapäraselt pöördub EMOsse traumadega keskmiselt 55 patsienti ööpäevas, siis uusaasta esimesel päeval oli pöördujaid 73.» Dr Põllu sõnul pikenesid 1. jaanuaril patsientide arvu tõusu tõttu ooteajad üle kolme tunni: «Meedikud andsid endast parima ning kõik kes ootasid, said ka arstiabi.»

Erakorralise meditsiini osakonna juhataja sõnul oli jõulude ajal väga palju ambulatoorseid patsiente, kes pöördusid kõhu- ja seljavalude, köha, nahapõletike jne tõttu. Jõulude ajal muutunud ilmastik tõi kaasa ka libeduse tõttu kukkunute arvu kasvu, moodustades üle poole traumaga pöördujate arvust.

Tartu Ülikooli Kliinikumi EMOsse on viimastel päevadel libedail tänavail kukkumise tõttu pöördunuid tavapärasest rohkem inimesi. «Enamasti on tegemist nihestuste või põrutustega ning peale esmaabi saamist on lubatud koju,» kommenteeris TÜ Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael. Seitse inimest on libeduse tõttu haiglaravil.

Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Piret Valdeku sõnul möödusid jõulupühad ITK traumapunkti seisukohalt rahulikult, haigete arv hakkas tõusma 27. detsembrist ja saavutas lae aastavahetusel, kus hommikuks oli EMOsse pöördunud 94 patsienti, kellest viis vajasid tõsisemate vigastuste tõttu haiglaravi. Libedatel päevadel  jääb traumapunkti pöördujate arv 60-70 patsiendi vahele.

Möödunud nädala esmaspäevast kuni täna hommikuni pöördus Regionaalhaigla EMOsse kokku 2084 patsienti, kellest 304 vajasid edasist haiglaravi. Kiirabiga haiglasse toodute arv oli 615 ehk ligi kolmandik kõigist pöördumistest. Intensiivravisaalis vajas abi 27 patsienti.

Aasta viimasel päeval vajas erakorralist meditsiiniabi Tartu Ülikooli Kliinikumi EMOs 117 inimest, mis ei ületa osakonna tavalist töötempot: 100 – 120 patsienti ööpäevas. Uusaastaööst kuni 2. jaanuarini teenindati 124 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles