Sideoperaatorid lõpetasid «tasuta» telefonide reklaamimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Juba aastaid reklaamivad mobiilsideoperaatorid, et nendega liitudes saab mobiiltelefoni tasuta kauba peale, kuid tegelikult tähendab see kuni mitu aastat kestvat järelmaksulepingut. Nüüd on reklaamid tarbijakaitseameti eestvedamisel muudetud tagasihoidlikemaks.

Tarbijakaitseamet on koostöös sideoperaatoritega valmis saanud juhendi «ausate kaubandustavade järgimiseks telekommunikatsiooni sektori reklaamides», kus keskendutakse oluliste tingimuste väljatoomisele reklaamis, väljendite «tasuta» ja «piiramatu» kasutamisele, võrdlevale reklaamile, lastele suunatud reklaami eripäradele ja järelmaksuga müüdavate toodete reklaamile.

Näiteks taunib tarbijakaitseamet kombineeritud pakkumiste puhul üksi elemendi «tasuta» reklaamimist, kui selle maksumus sisaldub tegelikult paketi hinnas.

«Tasuta» telefonide reklaamide näiteks on juhendis toodud välja reklaamlaused «Telefon tasuta kätte» ning «Tasuta järelmaksu sissemakse», mis ei ole tegelikult «tasuta» pakkumised, sest tegemist on järelmaksuga pakutavate toodetega. Sellistes reklaamides tuleb täita finantsteenuse reklaamile kehtestatud nõudeid. Samuti ei saa öelda, et «Kõnepaketiga liitunutele kõned tasuta, kuumaks 10 eurot», kuna kõned on paketi põhiosaks ja nende tasu sisaldub reeglina kuumaksus.

Ning väljendit «piiramatu» saab juhendi järgi interneti pakkumise iseloomustamiseks kasutada juhul, kui puuduvad igasugused piirangud mahule ja ei rakendata «mõistliku kasutamise põhimõtet» (kiirusepiirang teatava mahu täitumisel). Kiiruse alampiir peab selliste pakkumiste puhul olema algusest peale kindlaks määratud ja selgelt väljendatud ning kehtima ühetaolisena kogu pakkumise perioodil.

Juhend on soovituslik, kuid sideoperaatorid kinnitavad, et on vastavalt selle juhendi väljatöötamisel toimunud aruteludele juba oma reklaamidesse mitmeid muudatusi sisse viinud. Näiteks ei reklaami enda sõnul enam ükski sideoperaator «tasuta» telefone.

Elisa ütleb «järelmaksu sissemakse 0 eurot», Tele2 ja EMT «0 euroga kätte». «Piiramatu» interneti puhul on selgemalt välja toodud, et kuigi andmemaht on piiramatu, siis allalaadimiskiirus mingist hetkest siiski aeglustub.

Samas kui näiteks Elisa Mint Extra Strong paketi juures on tänaseni kirjas, et üles- ja allalaadimiskiirud ja andmemaht on piiramata, siis Elisa suhtekorraldusjuhi Marika Raiski sõnul see nii ka on ja piiranguid ei kohaldata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles