Lugeja küsib: kuidas hinnata avariis saadud moraalse kahju suurust?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordecon ei tunnista Tivoli Arenduse nõuet.
Nordecon ei tunnista Tivoli Arenduse nõuet. Foto: Margus Ansu / Postimees

«Vastassuunas sõitev auto sattus külglibisemisse ning sõitis meie autole otsa, kus viibisin kõrvalistujana. Minul oli lahtine reieluumurd ja olin antud hetkel seitsmendat kuud rase. 10 kuud on jalg paranenud. Siiani ei ole võimalik normaalselt liikuda. Saan taastusravi. Lapsega on õnneks kõik korras. Nüüdseks on algatatud kriminaalasi. Minul on võimalik nõuda moraalset kahju. Aga küsimus on selles, mis on minu valu ja vaev väärt. Kas on võimalik kuskilt saada nõu, mis summa see võiks olla?» soovib üks lugeja teada.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli

Mittevaralise kahju suuruse (hüvitis valu ja vaeva, samuti elukvaliteedi halvenemise eest minevikus, olevikus ja tulevikus) otsustab üldjuhul kohus kohtule esitatud asjaolude ja tõendite pinnalt oma siseveendumuse kohaselt. Eelkõige ongi hüvitise suurus kohtu hinnang kannatanu kannatustele. Hüvitise suurust mõjutab muuhulgas ka kahju tekitaja majanduslik võimekus kahju hüvitada. Hüvitise suurust on mõningal määral võimalik prognoosida analüüsides senist kohtupraktikat. Kohtulahendid on avalikud ja avaldatud väljaandes Riigi Teataja.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles