Koolipsühholoog: eksami eel puhka ja söö korralikult

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolipsühholoog soovitab enne eksameid korralikult puhata ja süüa.
Koolipsühholoog soovitab enne eksameid korralikult puhata ja süüa. Foto: Elmo Riig / Sakala
Audentsese koolipsühholoog Auli Andersalu-Targo soovitab laupäeval lõpukirjandit kirjutama asuvatel noortel viimastel päevadel veidi lugeda, õpetajate viimaseid nõuandeid kuulata, aga kindlasti ka piisavalt puhata ja täisväärtuslikku toitu süüa.

Kogu suurem töö ja õppimine on noortel juba tegelikult tehtud, nüüd saab ainult korrata ja end õigesti häälestada, ütles Andersalu-Targo Vikerraadio saatele «Huvitaja».

Enne eksamit on tema sõnul oluline hoida elu tasakaalus – ööd läbi raamatuid lugedes ja õigekirja tuupides ei tee õpilane endale sugugi head. Magada on vaja vähemalt kuus tundi, enamikul rohkemgi.

Seda, et enne eksamit närv sisse poeb, peljata ei tasu. Stressi ei ole vaja karta, see on vajalik, sest kui on väike pinge, siis on inimene motiveeritud ja tegutseb hästi. Elus polegi vast olukorda, mis oleks täiesti pingevaba, rääkis Andersalu-Targo.

Samuti on tema sõnul loomulik, et eksamiruumi sisenedes hakkavad põlved veidi värisema, käed tõmbavad higiseks ja hingamine läheb kiiremaks – need on keha loomulikud reaktsioonid. Sellisel juhul tuleb lihtsalt kümme korda sisse-välja hingata ning end positiivselt häälestada: see on normaalne, ma rahunen nüüd maha, annan endast parima ja kõik õnnestub.

Kui pinge kasvab liialt suureks kirjandi kirjutamise ajal ja pea on korraga mõtetest täiesti tühi, soovitas koolipsühholoog õpilastel mõelda proovikirjandi kirjutamisele. Nad on tegelikult selle juba korra ja palju pingevabamas olukorras läbi teinud, lausus Andersalu-Targo.

Tarbija24 kutsub lugejaid üles jagama oma kogemusi, kuidas eksamite aeg edukalt üle elada. Jäta oma nõuanded selle loo kommentaaridesse!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles