Tootjad: tubakapoliitika rohelisel raamatul on tõsised puudused

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubakalett.
Tubakalett. Foto: Priit Simson / Postimees

Tubakatootjate Eesti Assotsiatsioon (TEA) saatis täna sotsiaalministeeriumile vastukirja, milles leiavad puudusi ministeeriumi koostatud tubakapoliitika rohelises raamatus.

Tootjate hinnangul puudub rohelisest raamatust mõjuhinnang ning milles planeeritud poliitikamuutused kavandavad täiskasvanud isikute ja ettevõtete põhivabaduste ühepoolseid kärpeid.

Läbipaistmatust protsessist suuremat muret teeb ettevõtjatele siiski lõpptulemus, milles sisalduvad suured poliitikamuudatused mõjutavad ennekõike kogu Eesti jaekaubandust, kuid ka laiemalt seniseid käsitlusi kaubamärgiõigusest ja konkurentsist, eraomandi käsutamisvabadusest ning täiskasvanud inimeste vabadusest ja vastutustundest tervikuna.

«Oleme oma mahukas vastuskirjas keskendunud peamistele murekohtadele. Esiteks tähendavad ametnike ettenähtud jaekaubanduspiirangud paari aasta jooksul maapoodide sulgemist, kus tubaka ja alkoholi müük võib olla üle veerandi müügitulust või rohkemgi. Samuti on tubakatoodete leti alla kolimise kavatsus meie ettevõtluskeskkonnas väga jõuline majandusvabaduse piiramine, millega ei kaasne proportsionaalselt avalikku hüve – ehk mida siis tarbija sellest otsusest õieti võidab?» küsis Herkel.

Lisaks eelmainitud piirangutele on rohelise raamatu hetkeversioonis kavas veel erinevaid piiranguid eraomandi käsutamisele, sealhulgas perspektiivis suitsetamisruumide keelamine.

«Sama oluline rohelises raamatus sisalduvaga on see, mis sealt puudub. Valitsuse koalitsioonileppes oli selge lubadus tegeleda alaealistele tubakatoodete müügi regulatsiooni karmistamisega. See on aga sisulise tähelepanuta jäänud – kuidas efektiivsemalt jõustada olemasolevat regulatsiooni. Samuti ei pöörata piisavat tähelepanu asjaolule, et märkimisväärses osas Eestis suitsetatakse ainult salasigarette ja sellesse maailma tubakatoodete uued piirangud üldse ei jõua – küll aga ähvardavad uued piirangud salaturgu paisutada,» lõpetas Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles