10 ideed, kuidas ära kasutada vanad teekotid ja kohvipaks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline tee.
Roheline tee. Foto: SCANPIX

Väljaanne Huffingtonpost avaldas 10 ideed, kuidas inimesed saaksid taaskasutada vanu teekotte, -puru ning kohvipaksu.

1. Nii kohvipaksul kui ka teekottidel on desodeerivad omadused, mis tähendab, et nad aitavad hästi ebameeldiva lõhna peletamiseks näiteks kätel pärast küüslaugu, sibulate või kala lõikamist. Seega hõõru pärast õhtusöögi valmistamist käsi teekottidega või ka teepuruga (hästi sobib roheline tee) ja loputa seejärel sooja veega.

2. Kui otsid moodust, kuidas oma põrandaid ning puitmööblit puhta ja särava hoida, võid samuti abiks võtta teekotid ja kohvi. Kuna nii kohvi kui ka tee sisaldavad tanniini, annavad nad puidust pindadele kauni läike. Samuti ei jää pindadele puhastusvahendi ebameeldivat lõhna. Ekstrasära lisamiseks aseta vanad teekotid enne 5-10 minutiks kuuma vette.

3. Kui oled märganud, et sinu aias toimetavad sipelgad, nälkjad või muud nuhtlused, kalla probleemsetele aladele kohvipaksu. Nii peletad putukad hoovist eemale. Kohvipaks peletab eemale ka kasse, mistõttu saad õuetaimi kohvipaksuga kasside eest kaitsta.

4. Teekotte ja kohvipaksu saab edukalt kasutada ka rasvaste pannide ja pottide puhastamiseks. Selle jaoks kanna kohvipaks ja teepuru poti põhjale ning küüri mustust nõudepesukäsnaga. Määrdunud nõud võid jätta ka kuuma vee ja teekottidega koos ligunema. Mõne tunni pärast on mustust märksa hõlpsam eemaldada.

5. Kohvipaks ja teekotid ja –puru sisaldavad palju toitaineid, mistõttu on neid hea kasutada kodutaimede väetamisel. Kõrge happelisuse tõttu on kohv eriti hea tomatite, porgandite, rooside, rododendroni ja asalea väetamiseks. Tee on pisut vähem happeline.

6. Teekottide antibakteriaalne sisu on ideaalne pediküüri ja maniküüri tegemisel. Kasuta kotikesi naha puhastamiseks ning halva lõhna eemaldamiseks. Enne pediküüri pista teekotid 10 minutiks kuuma vette. Teekotid muudavad naha mõnusalt pehmeks.

7. Lõpeta küpsetussoodaga külmutuskapi värskendamine ja kasuta selle asemel väikest topsi, mille sisse paned teepuru. Parima tulemuse saavutamiseks kuivata teekott ahjus ära. Seejärel aseta kuiv puru topsi ning pane külmkappi. Ebameeldiv hais kaob külmikust üsna ruttu.

8. Ilmselt teab igaüks, et kohvi võib riietele jätta ebameeldivaid plekke. Kuid kohvi saad kasutada ka koduse värvi meisterdamiseks. Selleks pead kohvipaksu keetma vees umbes 10 minutit, kuni vesi muutub tumepruuniks. Seejärel eemalda veest tükid. Isetehtud värvi saad kasutada nii paberi värvimiseks kui ka näiteks pühademunadele tooni andmiseks ja linase riide värvimiseks.

9. Nii kohv kui ka tee sobivad ideaalselt näomaski tegemiseks. Mõlemad aitavad ärritatud nahka päästa ja talveväsimust varjata. Erilise naudingu saad, kui kasutad kohvipaksu koos mee ja purustatud avokaado tükkidega. Nii mõjub mask ka näokoorijana.

10. Selgub, et kohvipaksu ja teekottidega saab puhastada ka nahkkingi. Hõõru selleks puru ringselt jalanõudele. Teekotid sobivad paremini just tumedal nahal kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles