Arstid ei taha soovitud firma ravimit kirjutada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa andmetel väljastati doktor Štšennikovi nimel 2012. aastal 445 retsepti, millest 369 narko- ja psühhotroopsetele ainetele ja 2013. aastal novembri lõpu seisuga isegi rohkem – vastavalt 561 ja 399.
Haigekassa andmetel väljastati doktor Štšennikovi nimel 2012. aastal 445 retsepti, millest 369 narko- ja psühhotroopsetele ainetele ja 2013. aastal novembri lõpu seisuga isegi rohkem – vastavalt 561 ja 399. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Hiljutise Ameerikas läbiviidud uuringu järgi ei kirjuta kaks kolmandikku arstidest patsiendile välja selle firma ravimit, mida nad soovivad.

Eelmisel nädalal ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud uurimuses leiti, et kaks kolmandikku arstidest ei kirjuta kunagi või kirjutavad harva konkreetse brändi ravimi retsepti teise samaväärse ravimi asemel, kuna patsient seda palub, kirjutab väljaanne Consumer Reports. Ent seesugusele palvele olid altimad vastu tulema need doktorid, keda külastasid sageli ravimifirma esindajad, pakkudes arstile näiteks meeneid, tasuta toitu või raviminäidiseid.

Tõenäosus, et perearst tuleb patsiendi soovile vastu ja kirjutab retsepti odavama tootja ravimiga, tõuseb, kui arst on vanem, töötab väikses kliinikus ning teda külastavad sageli ravimifirma esindajad.

Selgus, et raviarstidest, kes on töötanud üle 30 aasta, annavad patsiendile soovitud firma ravimi retsepti 43 protsenti. 10 aastat raviarstina töötanute hulgas oli sama protsent 31. Vähe tõenäolisem on soovitud firma ravimit saada ka lastearstilt, anestesioloogilt, kardioloogilt või üldkirurgilt.

Samas on ravimid aastatega aina kallinenud ja aina enam inimesi soovib ravimite maksumuse üle arstiga arutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles