Lugeja küsib: kas tuleb maksta täituritasu, kui trahv pole postiga laekunud?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Sain Eesti-Vene piiriületusel talverehvide kasutamise eest trahvi ning soovisin kohapeal kohe ära maksta. Kuna mulle öeldi, et kahe nädala jooksul tuleb arve koju, jäin ootama. Kirja ei tulnud ei e-mailile ega postkasti. Kaks kuud hiljem tuli kiri kohtutäiturilt - võlanõue koos täitekuludega 53.76€. Mida tegema pean, sest niisama kohtutäiturile küll ei ole nõus maksma?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost advokaadibüroo Sirk ja Saareväli.

Eeldan, et saite trahvi väärteomenetluse raames. Väärteomenetluse seadustik ei näe ette, et kohtuväline menetleja saadab arved trahvi tasumiseks menetlusalusele isikule posti vms teel. Trahvi tasumiseks vajalikud andmed, sh tasumise tähtaeg, on fikseeritud otsuses.

Kui tegemist on üldmenetlusega, siis on väärteoprotokollis märgitud aeg ja koht, millal ja kust saab menetlusalune isik oma otsuse kätte. Kiirmenetluse korral aga antakse otsus menetlusalusele isikule kätte kohe peale rikkumise vormistamist ja selle kohta kiirmenetluse otsuse koostamist (otsus tehakse kohe rikkumise toimepanemise kohas).

Kui Teile oli trahv määratud muul moel, kui ülalkirjeldatud viisidel, siis ei ole tegemist õiguspärase käitumisega kohtuvälise menetleja poolt. Kui Teile tehti trahv selliselt, nagu ülalpool kirjeldasin, siis olete ilmselt ise jätnud tähelepanuta trahvi tasumise korra ja tähtaja ning tasumata trahvi sissenõudmine kohtutäituri vahendusel on õiguspärane.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles