Migreen on naiste jaoks kõrge riskifaktor

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu.
Peavalu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ameerika teadusuuringu järgi on migreen naiste jaoks südamerabanduse ja infarkti tekkimisel riskifaktoritest teisel kohal.

15 aastat kestnud uuringus analüüsiti kokku 27 860 naist, kellest 1435 kannatas auraga migreeni all, kirjutab dailymail.co.uk Aastate jooksul oli kokku 1030 rabandust, infarkti või surma südame-veresoonkonna haiguste tõttu.

Naised, kes kannatavad eriti raskekujulise auraga migreeni käes ja kellel on lisaks ka nägemishäired, on kõige suuremas riskigrupis. Teadlaste sõnul on ainult kõrge vererõhk rabanduste ja infarktide tekkimisel suuremaks riskifaktoriks kui auraga migreen.

Kuigi ka varasemad uuringud on tuvastanud, et auraga migreen kahekordistab riski südamerabanduse ja infarkti tekkimiseks, kuid iial varem pole haigust nimetatud teiseks kõige kõrgemaks riskiks.

«Pärast kõrgvererõhutõve oli auraga migreen teine kõige suurem riskifaktor. See edestas näiteks diabeeti, suitsetamist, ülekaalulisust ja pärilikkust,» kommenteeris uuringu autor professor Tobias Kurth.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles