Kuidas valida kassile krõbinaid?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik on lai.
Valik on lai. Foto: Toomas Huik

Poekettides ja loomapoodides müüdav kassitoiduvalik on kirju – valikus on kassitoite nii steriliseeritud kui ka kastreeritud kassidele. Osale kassitoidupakkidest on peale märgitud sööja vanus, mõnele kassi eluviis. Loomaarstid annavad nõu, kuidas valida lemmikule sobiv toit.

Jüri loomakliiniku veterinaar Helena Trus kassile krõbinaid tavapoest parema meelega ei ostaks. Tema soovitab kassitoitu osta lemmikloomapoest või loomakliinikust, kus hinnad on üldjuhul ka krõbedamad.

«Kui võrrelda kallimat kvaliteettoitu odavamaga, siis päevane rahakulu kassi kohta tuleb sama,» kinnitas Helena Trus. See on tema sõnul nii, kuna kallimad krõbinad on ka toitaineterikkamad, mistõttu saab kass kõhu kiiremini täis. «Sellest tulenevalt on ka väljaheidete kogus kvaliteettoidu puhul väiksem,» lisas Trus.

Poekettides, aga ka loomapoodides müüdav kassitoiduvalik on kirju – kas toit tuleks valida kassi vanuse, eluviisi või hoopis selle järgi, kas loom on steriliseeritud või kastreeritud?

«Lapsed, täiskasvanud ja vanurid ju ka söövad erinevalt,» ütles Trus.

Samas võiks toitu valida ikkagi selle järgi, milline on kassi iseloom. «Kui ta on kümneaastane, aga liigub hästi, on heas toitumuses, käib väljas ja püüab hiiri, siis ei pea kassile eakatele mõeldud toitu söötma,» kinnitas Trus.

Kass dresseerib omanikku

Kassitoidu valik peakski sõltuma pigem kassi elustiilist. «Kui kass käib palju õues, tahab ta ka rohkem ja rasvasemat toitu süüa,» lisas loomaarst Trus. «Tubane kass, kes liigub täpselt nii palju, et hädavajalikud asjad tehtud saaks – liivakasti-sööma-magama –, vajab lahjemat toitu.»

Tõukasside puhul tuleb arvestada tõu eripäraga. «Näiteks teame, et briti lühikarvaline kass on väga hea isuga ja rasvub kiiresti. Siis peaks tema toit veidi lahjem olema,» ütles Trus.

See, kuidas toit kassile sobib, selgub lõpuks ikka kassile otsa vaadates. «Kui looma karv läigib ja ta on normaalses toitumuses, on kõik suurepärane,» kinnitas loomaarst.

Sama kehtib ka toidukoguste puhul – pakil võib olla küll toidukogus ette antud, aga kui kass läheb aina paksemaks, võib kogus või toit ikkagi ebasobiv olla.

Sellele, et toit loomale ei sobi, võib viidata ka väga vängelt lõhnav liivakast. «Siis võib olla, et koostisosad ei ole nii kvaliteetsed ja toit ei ole hästi seedunud,» selgitas Trus.

«Kindlasti on oluline toita looma eritoiduga siis, kui tal on mingi tervisehäda ja loomaarst on eritoitu soovitanud,» kinnitas Raimond Strastin.

Vale toitumine ongi tervisehädade sagedane põhjus, selle taga on Trusi sõnul üldjuhul inimene, kelle kass on ära dresseerinud. «Nii kui kass läheb külmkapi juurde, jookseb omanik ja annabki süüa,» tõi ta näite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles