Lugeja küsib: miks on mobiil järelmaksuga ostes odavam

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone EMT esinduses.
iPhone EMT esinduses. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Tahtsin vahetada kõnekaardi püsilepingu vastu ning soovisin soetada ka uue telefoni. Mobiilifirmades müügil olevate telefonide hindu vaadates jäi silma, et järelmaksuga ostes olid telefonid odavamad kui kohe kinni makstes. Seda isegi juhul, kui liitun nendega. Muude kaupade ostmisel teeb ju järelmaks kauba kallimaks,» imestas üks lugeja.

«Küsimus on selles, et mis hinnaga lugeja võrdlust teeb,» selgitas EMT seadmete müügi osakonna juhataja Ardi Ratassepp. Ta tõi näite, et kui võrrelda EMT kliendihinda ja järelmaksu hinda, siis on järelmaksuga ostes telefon intressi võrra kallim. «Seega EMT kliendil on telefon kohe välja ostes soodsam kui järelmaksuga ostes,» kinnitas Ratassepp.

Aga kui võrreldakse tavahinda ehk hinda, mis kehtib inimesele, kes ei ole EMT klient, siis on mobiil kohe välja ostes kallim kui järelmaksuga ostes. «Seda põhjusel, et järelmaksu korral muutub ostja EMT kliendiks ja tema ostetava seadme hinnaks saab EMT kliendihind,» lisas EMT esindaja.

Elisa pressiesindaja Marika Raiski sõnul on neil enamus mobiiltelefonide mudelitest järelmaksuga soetades sama hinnaga või kallimad kui koheselt välja ostes.

Erandiks on Raiski sõnul Elisa fookusmudelid, mille soetamine on kliendile järelmaksuga odavam. «Need on mobiiltelefonid, mille hinna ja kvaliteedi suhe on Elisa hinnangul parim ning, mida soovitame julgelt oma klientidele,» kirjutas Raiski. Ta lisas, et Elisa eesmärgiks on pakkuda kliendile soodsamaid tingimusi, saades vastu pikaajalise kliendi.

Tele2 pressiesindaja Hans Saarvelti sõnul kehtisid jõulu- ja aastavahetuseperioodil mitmetele toodetele soodsamad järelmaksuhinnad, mistõttu tuli kliendil kokkuvõttes maksta kliendihind või sellest veelgi väiksem summa. Et toode kohe välja osta, tuli aga maksta telefoni tavahind. «Reeglina on järelmaks kalkuleeritud nii, et klient maksab kokkuvõttes kas toote täishinna või sellest väiksema summa,» kinnitas Saarvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles