Noortele tuleks rahaga ümberkäimist õpetada mängude kaudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastele tuleb juba varakult rahaasjad selgeks teha.
Lastele tuleb juba varakult rahaasjad selgeks teha. Foto: SCANPIX

Värske finantskirjaoskuse uuring näitab, et 18–26 aastased noored ei tunne end rahaasjades eriti kodus, nende faktiteadmised on nõrgad ning rohkem kui viiendik neist ei plaani oma rahaasju üldse.

Põhitõed raha kohta peaks lapsed saama kodust, vanematelt ning alustama peaks rahatarkuse andmisega juba eelkoolieas. Samas pole vanemate teadmised kiita – finantskirjaoskuse uuring näitab, et pooled 18–80 aastased inimesed pidasid oma teadmisi rahaasjus mõistlike ja arukate otsuste langetamiseks ja finantsteenustega hakkama saamiseks ebapiisavaks, kirjutas tarbijaportaal minuraha.ee.

Mängude abil saab hoiakuid rahaasjadesse edukalt kujundada, sest mängud modelleerivad elulisi olukordi, tuginedes lihtsale tõsiasjale, et parim õpetaja on elu ise. Teismelistele sobib minuraha.ee noorte rubriik, kust leiab rahateemalisi mänge, noorte tehtud rahateemalisi videoid ning praktilist infot rahaasjade planeerimise põhitõdedest.

Lasteaialaste ja algkooliealiste seas on populaarsed Jänku Jussi multikad. Sadade multifilmide loetelust leiab ka rahateemaga seotuid.

Nippe lapsevanemale rahaasjade selgitamiseks

  • Katseta mängu ja õppimise kombinatsiooni. Proovi koos lastega ise teha näiteks rahateemaline lauamäng või koostada ristsõna.
  • Lastega võib proovida pere-eelarvet teha: pange kirja kõik oma kuu tulud ja kirjutage sinna kõrvale igakuised kohustuslikud väljaminekud: laenu- või üürimakse, kommunaalmaksed, telefoniarved, transpordikulud, huviringid jne. Kui kohustuslikud väljaminekud kirjas, näete, kui palju jääb üle söögile ja muudele vajalikele kulutustele.
  • Algklassi east välja kasvanutele on hea harjutus ka mõne konkreetse ürituse jaoks eelarve koostamine – näiteks oma sünnipäevaks või klassiõhtuks.
  • Omateenitud raha õpetab vastutustundlikkust ja planeerimist palju paremini kui ema ja isa manitsussõnad, et ei tohi niisama laristada. Seega võiks veidi vanemad lapsed suvel mõnda aega jõukohast tööd teha.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles