Laupäevast peatab aegunud tervisetõend ka juhtimisõiguse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba. Illustreeriv foto.
Juhiluba. Illustreeriv foto. Foto: Toomas Huik

Alates tänasest, 19. jaanuarist 2013 muutub liiklusseadus ning mootorsõidukijuhi juhtimisõigus peatub koos tervisekontrolli tõendi kehtivusajaga, kui isik ei esita hiljemalt nimetatud tähtpäeval maanteeametile uut tervisetõendit.

Maanteeameti eksamikeskuse juhataja Toivo Kanguri sõnul ei ole paanikaks siiski põhjust, kuna tavaliselt kehtib tervisetõend sama kaua kui juhiluba.

«Muretsemiseks on põhjust vaid neil, kellel on juhiluba väljastatud kümneks aastaks, aga tervisetõend näiteks viieks aastaks – seda tehakse üle 65-aastaste isikute juhul,» selgitas Kangur.

Samas olukordade puhuks, kus inimene saab arsti juurest tervisetõendi, kuid juhiluba läheb vormistama alles näiteks paari kuu pärast, on jäetud kuue kuu pikkune puhver.

«Kui tervisetõend lõpeb kuni kuus kuud varem ära kui juhiluba, siis see tervisetõend loetakse kehtivaks kuni juhiloa lõpuni,» rõhutas Kangur.

Tervisetõendi kehtivust saab kontrollida Paberivabas ARKis.

Et juhiloa või tervisetõendi kehtivusaja lõppemine ei tuleks ootamatult, soovitab maanteeamet tellida eesti.ee kodulehelt vastava teavituse. 30 päeva enne järgmise tervisekontrolli läbimise tähtpäeva saabumist või juhiloa kehtivusaja lõppu saadab maanteeamet siis isiku soovil tema poolt esitatud mobiiltelefoni numbrile või elektroonilisele postiaadressile vastava teate.

Mootorsõidukijuhi tervisetõendi väljastab perearst, v.a tervisekontrolli D- ja DE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõidukite, B-kategooria takso ning A-, B- ja C-kategooria alarmsõidukite juhtidele ja juhtimisõiguse taotlejatele ning mootorsõidukijuhtide õpetajatele – neile väljastab tõendi liiklusmeditsiini komisjon.

Tervisetõendi saadab perearst elektrooniliselt liiklusregistrisse või tuleb esitada paberkandjal lähimasse liiklusregistri büroosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles