Lugeja küsib: kas mul on õigus saada komandeeringutasu, kui mind lähetati Soome tööle?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Tööleping on sõlmitud tähtajatult Eesti firmaga. Katseaeg on läbi. Millised tasud kehtivad lähetuse korral? Samas, kui hetkel tööd ei ole, saadeti mind  tagasi Eestisse. Kas mul on õigus saada ka tasu selle aja eest, kui tööd ei ole? »küsib lugeja.

Vastab Merike Michelson METI personaliabi.

Siinkohal oleks oluline teada, mis on märgitud Teiega sõlmitud töölepingus töö tegemise kohaks? Kui Soome Vabariik, siis seda välislähetusena tõlgendada ei saa. Kui Eesti Vabariik, siis reguleerib seda valitsuse määrus «Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord».

Töötajal on õigus nõuda tööandjalt töölähetusega kaasnevate sõidu- ja majutuskulude ning tööülesande täitmisega kaasnevate muude mõistlike kulude (näiteks sõidupiletite ostmisega kaasnevad, reisikindlustuse, viisa vormistamise, pagasiveo, valuutakursside vahest tulenevad või muud sarnased kulud) hüvitamist ning välislähetuses oldud aja eest päevaraha maksmist (määruse § 2 lg 1). Kehtiv välislähetuse päevaraha alammäär on 22,37 eurot päevas.

Töölepinguseaduse § 35 sätestab tööandjale kohustuse maksta töövõimelisele töötajale keskmist töötasu, kui töötaja ei tee tööd seetõttu, et tööandja ei ole andnud tööd.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles