Suitsetamise keelustamine vähendab lastel astmahooge

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: Toomas Huik / Postimees

Suurbritannia teadlaste sõnul vähenes pärast Inglismaal tutvustatud uut suitsetamisvastast õigusakti märgatavalt laste arv, kes raskete astmahoogude tõttu haiglasse sattusid.

Uuringu järgi langes esimesel aastal pärast avalikes kohtades suitsetamise keelamist Inglismaal astmahoogude arv lastel 12 protsenti, kirjutab BBC. Londoni Imperial kolledži teadlased analüüsisid Suurbritannia Riikliku Terviseameti (NHS) andmeid aastast 2002.

Ajakirjas Paediatrics avaldatud tulemustes kirjutasid töö autorid, et enne suitsetamist piiravate regulatsioonide kehtestamist aastal 2007 tõusis tõsiste astmahoogude tõttu haiglasse viidud laste arv rohkem kui kaks protsenti. Järgmisel 12 kuul langes see arv juba 12 protsenti ning igal järgneval kahel aastal kolm protsenti.

Kolme aastaga langes astmahoogude arv seega 6800 juhtumi võrra. Seesugune juhtumite kahanemine toimus nii poiste kui ka tüdrukute hulgas kõigis vanuses ja nii jõukates kui ka vaesemates piirkondades, linnades ja maal.

Suitsetamisvastane regulatsioon oli peamiselt suunatud just baaritöötajate tervise parandamiseks ja passiivse suitsetamise vältimiseks. Paljud kriitikud ütlesid toona, et suitsetajad vastavad regulatsioonile sellega, et süütavad sigareti oma kodus. Teadustöö autorite sõnul on aina rohkem tõestusmaterjali, et paljud inimesed valivad ka juba tubakavaba kodu.

Uuringut juhtinud professor Christopher Milletti sõnul valivad paljud inimesed tubakavaba kodu just seetõttu, et neid on mõjutanud suitsetamisvastased regulatsioonid avalikes kohtades, näiteks restoranides ja baarides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles