Regulaarsel aspiriini tarvitajal võib areneda nägemispuue

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Andres Teiss

Regulaarselt aastaid aspiriini söönud inimestel on suurem tõenäosus, et vananedes tekib silma võrkkesta kahjustus ehk maakula degeneratsioon (AMD).

Sydney ülikooli poolt läbi viidud uurimus, mis avaldati ajakirjas JAMA Internal Medicine, näitas, et inimestel, kes söövad regulaarselt ja aastaid aspiriini on suurem risk, et areneb välja märg ealine maakula degeneratsioon (AMD), kirjutab BBC.

Uuringus osales 2389 inimest. Üks kümnest inimesest võttis aspiriini vähemalt korra nädalas. Keskmine osaleja oli 60ndates.

Silmauuringuid tehti 15 aasta vältel iga viie aasta tagant.

Uurimuse lõppedes leidsid teadlased, et 9,3 protsendil patsientidest, kes võtsid aspiriini arenes AMD. Nendel, kes ravimit regulaarselt ei tarvitanud, arenes AMD harvem.

AMD arenemise tõenäosus on eakamatel inimestel nagunii suurem, kuid teadlaste kinnitusel suurenes risk veelgi aspiriini regulaarse tarvitamisega.

«Suurenenud AMD risk tuvastati ainult pärast 10 või 15 aastat aspiriini tarbimist,» kirjutati uurimuses.

Samas kinnitasid uurijad, et pole veel piisavalt tõendeid, et aspiriini kasutamispraktikat muuta. Tõestatud on, et väheses koguses aspiriini regulaarne tarbimine hoiab ära trombi tekkimise ohu. Aspiriin on tuntud kui verevedaldaja. Seega on praegu arstid seisukohal, et kardiovaskulaarhaiguse riskiga inimesed ei peaks aspiriini tarvitamist katkestama, kuna neil on palju suuremaid terviseriske kui AMD.

Märg AMD tähendab, et  soonkestast kasvavad pigmentepiteeli all väljapoole uued, haigestunud, lekkivad ja õrnad veresooned ning looklevad edasi pigmentepiteeli ja fotoretseptorite vahel. Võimalikud tagajärjed on reetina paistetus ja pigmentepiteeli või reetina tõus vedeliku või vere tõttu, pigmentepiteeli ja fotoretseptorite kahjustus haigestunud veresoonte või pikaajalise eraldatuse tõttu ning klaaskeha verejooks ja armistumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles