Toidulauale võib peagi jõuda geneetiliselt muundatud lõhe

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Panther Media/Scanpix

Biotehnoloogia firma AquaBounty kasvatab geneetiliselt muundatud lõhet, mis võib varsti jõuda ka toidulauale, kuna Ameerika toidu- ja ravimiamet on juba kinnitanud, et transgeensel lõhel ei ole erilist mõju.

Ameerika biotehnoloogiafirma AquaBounty on teinud 17 aastat tööd, et saada heakskiit geneetiliselt muundatud lõhele, mida inimene võib ka süüa, kirjutab BBC. Nüüd on eesmärk lähemal kui kunagi varem.

Ameerika toidu- ja ravimiamet on kinnitanud, et transgeensel lõhel ei ole olulist mõju, mis on tavaliselt viimane samm enne heakskiitu.

Transgeenne lõhe erineb atlandi lõhest selle poolest, et kasvab palju kiiremini. Lõhesse on viidud geneetilise muundamise teel sisse geen, mille mõjul jõuab GM lõhe täiskasvanud kala mõõtudesse poole kiiremini.

Atlandi lõhe föderatsioon tunneb muret, et kui geneetiliselt muundatud lõhe pääseb loodusesse ja hakkab paljunema, siis võib see häirida ökosüsteemi.

AquaBounty aga tõi välja, et kalad on kasvanduses veepaakides, kust välja pääseda ei ole võimalik. Lisaks on muundatud kalad steriilselt, seega ei oleks paljunemine võimalik.

Ühtegi GM toitu ei tohi tuua Euroopa ühenduse turule enne ohutuse hindamise läbimist. Erinevad GM organismid sisaldavad erinevaid geene, mis on neisse sisestatud eri viisidel. See tähendab, et iga üksikut GM toitu ja selle ohutust hinnatakse eraldi. Praegu rahvusvahelisel turul olevad GM toiduained on läbinud riskianalüüsi. Ei ole täheldatud, et GM toidu tarbimine oleks avaldanud mõju nende riikide elanikkonna tervisele, kus nende turustamine on lubatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles