Kaubanduskeskuste kiired veretestid tekitavad asjatut paanikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproov
Vereproov Foto: Elmo Riig / Sakala

Olete ehk sattunud kaubanduskeskustes või apteekides nägema, et soovijatelt võetakse «kolm tilka verd» ja kiirtestiga määratakse veresuhkru, hemoglobiini ja kolesterooli taset.

Selles ehk polekski tervisekontrolli mõttes midagi halba, käib esimene mõte läbi pea… kui need testid ei annaks mõnikord vääraid tulemusi ning testimisega ei kaasneks jõuline teatud toodete müügikampaania, kirjutas Raplamaa Sõnumid.

Ulatuslikku mõõtmiste ja müügikampaaniat tehti aasta lõpus Tallinna kaubanduskeskustes ja selles osalemise võimalust pakuti ka paljudele apteekidele (Põlva, Kilingi-Nõmme jt). Ka Kohila apteegi ruumides tehti soovijatele kiirteste ja kui aparaat näitas, et tulemus ületab normi, soovitas tooteesitleja neil osta kohe toidulisandeid, mis aitavad olukorda parandada.

Mõnigi kehvade näitudega inimene tormanud murelikult perearsti juurde, kus pärast uute analüüside tegemist selgus, et terviseprobleemi pole. Apteekrid võtsid hiljem ühendust Silvanolsi esindajaga, kes tunnistas, et aparaat näitas ebaõigeid tulemusi. Ostusoovitusi andmast see ei takistanud, sest müük oligi ju eesmärk.

Eesmärk on toidulisandite müük

Silvanols on palganud oma töötajad personaliotsingu firma RepForce kaudu. Uurides süvitsi CV keskusest, missugustele tingimustele peab müügiesindaja (analüüside teostaja) vastama, selgus, et piisab vaid huvist meditsiinivaldkonna vastu ja eriharidus pole nõutav. Töö sisuks on märgitud inimeste nõustamine, firma esindatavate toodete tuntuse ja müükide tõstmine.

Otsitakse aktiivset, tulemustele orienteeritud, sihikindlat ja hea veenmisoskusega inimest, kes teostab apteekides kolesterooli ja veresuhkru mõõtmisi ja nõustab kliente mõõtmistulemustest lähtuvalt toitumise ja elustiili osas.

Kohila apteegi proviisor Külli Kuldma ei pea õigeks, et tooteesitlejatel pole meditsiinilist ettevalmistust – sel juhul pole eetiline inimestele ostusoovitusi anda. Ta vahendas oma kolleegilt kuuldud kurioosset näidet, et tooteesitleja soovitas üht toidulisandit ka neeruhaigele, kellele see üldse ei sobi. See selgus, kui ostja hakkas kodus tarvitamisõpetust lugema ja ta tuli teisel päeval nõutult apteeki tagasi.

Perearst Marika Hiiemaal on tuua näide, et ühes koolitunnis mõõdeti õpilastel näitlikult veresuhkruväärtust ja õpetaja ütles tulemuste põhjal lapsele, et tal on suhkruhaigus. Paanikas ema ja šokis tütar tulid perearsti vastuvõtule, õnneks osutus kartus alusetuks. Tohter ei teadnud, milliste vahenditega ja millistes tingimustes oli tunnis mõõdetud, kuid ta teavitas juhtunust terviseametit.

Hiiemaa sõnul on toidulisandid käsimüügi ravimid ja kui testide tegija soovitas neid tarvitada, siis see on inimese valik, kas ta ostab neid või mitte. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles