Lugeja küsib: miks on hoiatustekstid kiirlaenu reklaamides nii väikesed?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimireklaami hoiatustekst. Foto on illustratiivne.
Ravimireklaami hoiatustekst. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / Postimees

Lugeja soovib teada, miks on mitmete kiirlaenufirmade reklaamidel loetamatult väikese kirjasuurusega hoiatustekstid. Samuti soovib lugeja teada, miks näidatakse teksti nii lühikest aega, et seda ei jõua läbi lugeda.

Vastab tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski-Toomik:

Paraku ei ole täna õigusaktidesse sisse kirjutatud n-ö hoiatustekstide suurust, kuid reklaamiseaduse uues eelnõus on sellega arvestatud ja loodetavasti selliselt saab see ka seadusesse. Küll aga on tarbijakaitseamet koostanud finantsteenuste reklaamile juhendi http://www.tarbijakaitseamet.ee/public/Finantsteen._reklaamile_kehtestatud_nouete_osas-01_07_2011_uus.pdf .

Tarbijakaitseameti seisukoht on, et hoiatus peab olema märgatav keskmise tähelepanu juures, esitatud proportsionaalselt muu tekstiga mõistlikus formaadis ja fondis ning piisava kestvusega. Vastasel juhul ei ole kohustuslike elementide eesmärk lihtsalt täidetud, kuivõrd tarbijatel peab olema võimalik seda infot reaalselt hoomata.

Konkreetset fondi suurust või kohustusliku teksti kestvuse aega ei ole me juhendisse aga märkinud ning mingit mõõdupuud ei ole ka menetlustest tekkinud, kuivõrd see oleneb väga paljudest asjaoludest (teksti pikkus, tausta värv, fondi tüüp). Seega iga kord hindame, kas keskmisel tarbijal on reaalselt võimalik tekst läbi lugeda ja/või seda piisavalt näha ning soovitame ettevõtjatel reklaamklipid mõnes keskmise suurusega televiisoris järgi proovida enne avalikustamist.

Just eeltoodut arvestades, on amet viimasel ajal selle kohustusliku teksti märgatavuse osas mitmeid menetlusi alustanud ning praeguseks on 4-5 ettevõtet oma tekste suurendanud ja kestvust pikendanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles