Turumüüjad kurdavad ostjate vähesust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna keskturu lihaletis töötav Iloona kinnitas, et kaup on väärt, kuid saal ostjatest tühi.
Tallinna keskturu lihaletis töötav Iloona kinnitas, et kaup on väärt, kuid saal ostjatest tühi. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi turult saab teadlik ostja vajaliku toidukraami tunduvalt soodsamalt kui poest, ei ole Tallinna keskturu müüjatel põhjust kundede tulva üle rõõmustada.


Keskturul müüv Ljudmilla kurtis Postimehele, et ostjaid on vähe. Ometi on tema kaubavalik rikkalik: soolatud kurgid ja tomatid, seened, hapukapsas, kodune adžika kaste ja mädarõigas, värske Eesti küüslauk, kapsas, sibul, karulauk ja petersell.

Ljudmilla sõnul soolavad nad kurke ja teevad kõike muud ise ning pealegi kodumaisest toorainest. «Meie armastame ostjaid ja nemad armastavad meid,» rääkis ta. Paraku üksnes armastusest raskel ajal ei piisa. «Müük on väga halb, ma ei teagi, kuidas me sel aastal elama hakkame. Müüjaid on palju, ostjaid aga vähe,» rääkis Ljudmilla. Ning lisas, et ka rent on kallis ja tulumaks kõrge.

Müügi langust kinnitas ka turuhoone lihaletis töötav Iloona: «Vaadake, tühi saal!»
Kuna konkurents on turul tihe, tuleb teistest eristuda ning Ljudmilla üheks trumbiks ongi hapendatud õunad. «Kus te veel leiate turult hapendatud õunu? Ma olen nendega üles kasvanud,» rääkis oma kauba üle uhkust tundev müüja.

Ljudmilla sõnul erineb turul müüdav kraam poekaubast palju. «Turg on praegu tõeline imedemaa – siin on võimalik osta õunu hinnaga alates kahest kroonist, 10 krooniga saab kurki, 5 krooniga peeti,» kiitis naine. «Siit leiab iga ostja oma kauba – kas siis kalli ja kvaliteetse või odavama.»

Kindlasti tasub praegu turult osta maasikaid: kui poes küünib nende kilohind kohati üle 80 krooni, siis turul saab terve kilogrammi kätte 45–50 krooniga ning kui veab, siis päeva lõpus veelgi odavamalt.

Kiigata tasub ka turuhoonesse, kus ostjat ootab rikkalik valik sinke, juustu, pagaritooteid, liha, kala. Sealt leiab palju sellist kaupa, mida mujal naljalt ei näe. Näiteks pagaritoodete seas on pakendamata kliisepikut, pikka saia, sarvesaia ja erinevaid kooke.

Ühe turul esindatud ettevõtte, perefirma Päikese Pagar OÜ omanik Lidia Spirina ütles, et kui veel umbes kolm aastat tagasi viidi kaupa ka suurtesse kettidesse, siis nüüd enam mitte – väidetavalt lõpetati koostöö põhjendusega, et väikefirma sortiment pole piisavalt suur.

Hinnavõrdlus Tallinnas


Toode    Keskturg    Prisma    Säästumarket    Rimi


Sai    5.50    4.90    5.90    5.90


Juust     50    62.90    61.90    61.90


Sink    68.90    84.90    63.90    77.50


Maasikad    45–50    68.9    –    80


Banaan    12.90    21.90    22.90    23.90


Viinamarjad    18–25    19.90    23.90    27.90


Paprika    28    29.90    29.90    34.90


Küüslauk    30    55.90    41.90    49.90

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles