Suurlinn Budapest ehk otsides kapten Tenkešit

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Széchenyi kettsild üle Doonau jõe on üks linna tuntumatest vaatamisväärsustest.
Széchenyi kettsild üle Doonau jõe on üks linna tuntumatest vaatamisväärsustest. Foto: TopFoto/SCANPIX

Piki Váci utcat keskturule Budapesti kesklinnas jalutades ei saa üle ega ümber tänavast nimega Váci utca, mille lõikab pooleks Erzsébeti sillale viiv tee.

Põhjapoolselt tänavaosalt leiab rohkelt erinevaid söögikohti. Lõunapoolset, mis suures osas on autodest prii, ääristavad erinevad kauplused, kuhu lahked müüjad teid viisakalt sisse kutsuvad. Kes tahab aga näha 100 protsenti ehedat käsitööd või mekkida vürtsikaid vorste, sel on mõistlik kõndida tänava lõppu ja astuda seejärel sisse keskturu avarasse hoonesse. Turule minnes tuleks kaasa võtta sularaha, sest nii on lihtsam arveldada.

Osa käsitöötoodete müüjaid eelistabki just sularaha ja on sel juhul valmis tegema ka mõningast allahindlust. Parimaks reklaamiks rahvusmustriga laudlinadele on leti kõrval istuv ja järjekordsele linikule värvikat mustrit tikkiv memm. Keelebarjääri pärast muretsema ei pea, sest kui paarkümmend aastat tagasi sai ungarlasest müüjaga (eriti vanema põlvkonna inimesega) suhelda saksa keeles, siis nüüd oskavad nooremad inimesed inglise keelt. Olenevalt müüja päritolust võib abiks olla ka vene keel.


Parlamendihoone ehk Országház

Doonau kaldal Lajos Kossuthi nime kandval väljakul asub lummav ja majesteetlik uusgooti stiilis parlamendihoone, mille arhitektiks on ungarlane Imre Steindl. Selle ehitustööd said alguse 1885. aastal, hoone valmis lõplikult 1904. aastal. Ehitis on vaatamisväärsus väljapoolt, kuid samavõrra paeluv on ka selle sisemus. Ülimalt värvikas ruum on kuppelsaal, kus on 16 Ungari kuninga kujud. Huvilistele näidatakse ka esimese kuninga István Püha krooni ja kuninglikku valitsuskeppi, mis toimetati riigist pärast Teist maailmasõda minema ja hoiti 1978. aastani Ameerika Ühendriikides Fort Knoxis. Majja on võimalik pääseda, kui osta pilet giidi juhitavasse gruppi. Ekskursioone viiakse läbi kaheksas keeles ja ringkäik kestab umbes kolmveerand tundi. Giid annab ülevaate Ungari ajaloost, hoonest ja parlamendi tööst. Pildistada tohib üksnes siis, kui giid selleks loa annab.


Laevaga Doonaul Budapesti keskel

Paljud laevafirmad korraldavad Doonaul lühemaid või pikemaid jõereise, mis tavaliselt saavad alguse Vigadó väljakult (Vigadó tér) ja on täiesti tasukohased. Kui turistil on kesklinnas kõndimisest jalad rakkus või lihtsalt väsinud, on see hea võimalus lõõgastumiseks. Laevas saab kõrvaklappidest kuulata giidi juttu, kuid võib ka niisama aknast välja vaadata, kuulata mootori põrinat ja oma mõtteid mõlgutada. Tõelise nn Ungari tunde tekkimisele aitab kaasa see, kui proovida laeval pakutavaid kohalikke veine. Jõe poolt vaadatuna mõjub Budapest ülimalt suursugusena. Suveõhtul mõjub tuledes suurlinn eriti kaunilt, avardades linnast päevavalguses kujunenud pilti veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles