Ema antikehad võivad lootel autismi arengut soodustada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uurijate sõnul mõjutavad autismi arenemist lapse ema antikehad
USA uurijate sõnul mõjutavad autismi arenemist lapse ema antikehad Foto: Caro / Scanpix
USA uurijad leidsid hiirtega katseid tehes kinnitust oletusele, nagu võiksid ema organismi antikehad lootel autismi arenemist soodustada.

Nimelt on oletatud, et autistlikku last ootava naise immuunsüsteem toodab loote ajule reageerides antikehi, mis seda ründavad, kirjutab Reuters.

Nüüd leidsid teadlased hiirtega katseid tehes, et ema organismis tekkinud antikehad jõuavad platsenta kaudu looteni ning põhjustavad lapsel tõenäoliselt ajupõletikku, mis võib autismi arengut soodustada.

Baltimore’is John Hopkinsi haiglas doktor Harvey Singeri juhtimisel tegutsev uurimisrühm viis autistlikku last ootavate emade verest võetud antikehi tiinete hiirte organismi. Teise hiirterühma kehasse viidi tavaliste rasedate verest saadud antikehi. Kolmanda grupina vaadeldi kontrollrühma kuulunud tiineid hiiri.

Selgus, et enne sündi autistlike laste emade antikehadega kokku puutunud hiirepoegadel ilmnesid autismile viitavad sümptomid – nad olid ärevamad, veetsid vähem aega avatud ruumis ja kaldusid hüperaktiivsusele. Lisaks olid nad vähem sotsiaalsed ja ehmusid kergemini müra peale. Sarnaselt inimestele süvenes hiirtel vananedes autismile omane käitumine.

«Hiirte ja inimeste võrdlemine on keerukas ja me peaksime seda tehes alati ettevaatlikuks jääma,» möönis Singer. «Kuid meie avastused näitavad, et hiirepojad, kes puutusid kokku inimnaiste antikehadega, käitusid moel, mis jäljendab mõningaid  autistlike inimeste käitumisviise.»

«Autism on kompleksne haigus ja oleks naiivne arvata, nagu põhjustaks seda üksainus mehhanism,» lisas Singer. «Kõige tõenäolisemalt tekib see mitmete faktorite, näiteks geenide, ainevahetuse ja keskkonna kogumõju tulemusel. Usume, et oleme ühe neist faktoritest kindlaks teinud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles